KRISTIANSAND: — Gjenstanden ble funnet på forsommeren i en container som ble kjørt til Norsk metallretur i Kristiansand. Ved innkjørselen til bedriften avdekket strålemonitorer at containeren inneholdt en radioaktiv gjenstand, forteller Tor Wøhni ved Statens strålevern.

Gjenstanden viste seg å være en kabel på omkring en meter. Strålevernet har ingen formening om hvor kabelen stammer fra, men har en teori om at gjenstanden er gammel og kan ha vært brukt som selvlysende markør.

Statens strålevern sendte folk til å foreta målinger og utrede gjenstanden. Materialet er radium, men kabelen avgir lite stråling. Derfor er det lite trolig at noen har tatt skade som følge av nærkontakt med kabelen.

Kabelen er nå i "varetekt" hos et profesjonelt firma i Kristiansand som har skjermet gjenstanden.

Funnet er det andre av tilsammen tre radioaktive funn det siste halve året. Aldri før har så mange radioaktive gjenstander blitt funnet på så kort tid. De to andre funnene er gjort blant skrapjern i Mo i Rana og i et lekeskur i Bærum.

Nå frykter Statens strålevern at det er bedrifter som håndterer radioaktive gjenstander som slurver i timen.

— Det kan være slurv og dårlige rutiner som ligger bak her, og slik kan vi ikke ha det, sier Ole Harbitz i Statens strålevern.

Derfor har strålevernet bedt omlag 300 bedrifter i Norge, som håndtere radioaktivt materiale, om å skjerpe seg.

Statens strålevern vil gjerne ha tips fra folk som har en formening om hvor kabelen stammer fra.

Tips kan rettes til: Tor.Wohni@nrpa.no

Fakta om radioaktiv stråling:

  • Vi lever og har alltid levet med en viss radioaktiv stråling. Vårt strålemiljø består av stråling fra verdensrommet, naturlig radioaktivitet fra stoffer i jorden, radongass, og menneskelaget stråling, f.eks. fra Tsjernobylulykken

  • Både naturlig og menneskeskapt radioaktivitet påvirker vå r helse.

  • Kreft, fosterskader, misdannelser og abort er de mest alvorlige helsefarene.

  • Det dør i størrelsesorden like mange mennesker på grunn av radioaktiv stråling som på grunn av trafikkulykker.

  • Radon regnes for å utgjør den største kreftfaren.

Kilde: sykavhuset.no