KRISTIANSAND: — Påtalemyndighetenes reaksjoner er rettet mot foretaket, Hovden Høyfjellsenter. Vi har ikke funnet grunnlag for å reise tiltale mot noen enkeltperson, presiserer politiadvokat Jarle Rudi overfor Fædrelandsvennen.

Politiets etterforskning viser at Hovden Høyfjellsenter hadde mangelfulle rutiner for kontroll med at røykvarslerne i utleiehyttene fungerte som de skulle.

— Dette er bakgrunnen for at vi konkluderer med å ilegge foretaket bot, og ikke utferdige tiltale mot noen enkeltperson, sier politiadvokaten.

Statsadvokat Dennis Danielsen sier at han har vurdert politiets forslag om å utferdige foretaksbot, og gitt sin støtte til forslaget.

«Rir meg hele døgnet» Forelegget, som er en bot på 300.000 kroner, er utferdiget mot Hovden Høyfjellsenter ved styreformann Ole P. Bruun. Han ønsker ikke å si særlig mye i sakens anledning.

— Brannen natt til mandag 31. januar rir meg hele døgnet. Hver eneste dag. Derfor må dere ha forståelse for at jeg ikke ønsker å si så mye, uttaler Bruun til Fædrelandsvennen.

Han vil i løpet av de nærmeste dager gjennomgå politiets reaksjon sammen med sin advokat.

— Dette er en utrolig tragisk og vanskelig sak, og jeg vil selvfølgelig rådføre meg med min advokat før jeg sier og foretar meg noe mer, framholder Ole P. Bruun.

Advokaten hans har for tiden ferie, og derfor ønsker ikke Bruun å fortelle hvem advokaten er. Han vil så å si skjerme advokaten mot pressen. I alle fall nå i første omgang.

Uten batteri Det var natt til 31. januar 2006 at det begynte å brenne i en av de 34 utleiehyttene som Hovden Høyfjellsenter driver på Hovden. Ni danske ungdomsskolejenter lå og sov inne i hytta. Det er antatt av brannen brøt ut ved 01.45-tiden.

Det var ikke batteri i røykvarsleren. Følgelig var det heller ingen av jentene som våknet før hytta var overfylt med røyk. Konsekvensen var at tre unge jenter - Signe Bøjden Mikkelsen, Rikke Bjerre Larsen og Rikke Barret Poulsen - døde som følge av kullosforgiftning. Også livet til de seks andre jentene sto i fare, heter det i politiets utredning.

— Forelegget er gitt på grunnlag av sviktende rutiner på kontroll av at røykvarslerne fungerte. Det er vanskelig å peke konkret på at enkeltpersoner her er å bebreide. Derimot er det ingen tvil om at foretaket som sådan har hatt sviktende rutiner, sier politiadvokat Jarle Rudi.

Svikt I politiets forelegg heter det at det er mangelfulle rutiner som ligger til grunn for at røykvarslerne i hyttene ikke var i forsvarlig stand. Forelegget om foretaksbot er basert på at både brannvernloven og forskriften om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid (internkontroll) i virksomheten er brutt.

Dersom internkontrollen hadde fungert, skulle man hatt rutiner som avdekket at røykvarslerne ikke fungerte.