KRISTIANSAND: Per Mathisen er den siste overlegen som har sagt opp sin stilling ved røntgenavdelingen på Sørlandet sykehus Kristiansand. Han ble lei av ledelsens manglende evne til å ordne opp i bemanningskrisen på avdelingen.

— Mangel på forståelse og dialog har skapt en demotiverende effekt, sier overlege Per Mathisen.

På halvannet år er det nå fem overleger som har sagt opp stillingen sin. Tre overleger skal gå over i en vaktturnus som minst sju leger burde dele på.

— Røntgenavdelingen er på randen av sammenbrudd. Hvis vi ikke får tak i vikarer som kan gå i en fast vaktordning kan vi ikke fortsette døgnkontinuerlig drift. Da kan pasienter med akutte tilfeller i verste fall bli sendt til andre sykehus, sier han.

Rekker ikke alt

Mathisen mener ledelsen ved sykehuset må lære seg å lytte til legene.

  • Når det er så få radiologer tilgjengelig burde ledelsen gjort mye mer for å ta vare på dem som allerede var ansatt ved sykehuset. Nå er avdelingen fullstendig underbemannet, uten mulighet til å ta unna etterspørselen, sier han.

Konstituert leder for røntgenavdelingen, Tone Mikalsen, bekrefter den faktiske situasjonen.

— Situasjonen svært utfordrende. Per i dag har vi sju overleger her på radilogisk avdelinge. I tillegg har vi avtale med eksterne røntgenleger som arbeider en dag i uken hver. Vi har tre overleger per i dag som har beredskap. Beredskapen skulle ideelt vært dekket av sju leger. Det sier seg selv at belastnignen for de tre gjenværende i vakt blir stor. Vi har slitt med å få tak i overleger i over et år. Nå har vi fire slike ledige stillinger her på avdelingen, forteller Mikalsen.

Vikarer

Hun innrømmer at avdelingen ikke klarer å ta unna pågangen, men at det er satt i gang tiltak for å forbedre situasjonen.

— Vi prøver å dekke inn med vikarer, og vil ansette tre-fire nye assistentleger i løpet av høsten. Vi arbeider hardt for å få inn nye, samtidig som vi gjør alt vi kan for å få de gjenværende til å bli, forteller Mikalsen.

Det er de minst alvorlige tilfellene som nå kan risikere økt ventetid.

— Vi prioriterer de som er veldig syke og som virkelig trenger hjelp, sier Mikalsen.

Røntgensenteret i Kristiansand får henvist flere og flere pasienter fra sykehuset.

Bekymret

Leder for medisinsk avdeling ved sykehuset, Ole Rysstad, er bekymret for pasientene.

— Det tar lengre tid å få stilt en diagnose og få startet rett behandling. Enkelte av undersøkelsene må vi selv vurdere uten hjelp fra en røntgenlege. Vi er redde for at vi skal overse funn på røntgenbildene fordi vi ikke er spesialutdannet til å tolke bildet, sier Ryssland. Han forteller at dette går ut over hele sykehuset.

— Det arbeidet røntgenlegene gjør er et viktig ledd for alle avdelingene. Hvis de ikke klarer å ta unna pågangen vil det føre til økende ligge- og ventetider for pasientene. Da kan det raskt balle på seg til å bli et sykehus med fulle venterom og sengepasienter i korridorene, sier han.

Direktøren vil rydde opp

Sykehusdirektør ved Sørlandet Sykehus, Jan Roger Olsen, er ikke fornøyd med omstendighetene.

— Dette har vært en utvikling over tid, men det er riktig at vi ikke har en tilfredsstillende situasjon. Det er en generell kapasitetsmangel på radiologer i Norge, men nå arbeider vi aktivt med å rekruttere inn to overlegevikarer og en ny avdelingsleder, sier Olsen.

— Vi er også i løpende kontakt med aktuelle kandidater til de faste stillingene, sier direktøren.

Om hvorfor de fire radiologene avsluttet sitt arbeidsforhold med Sørlandet Sykehus sier han dette:

— Jeg oppfatter at det har vært en løpende dialog hvor sykehuset ikke har greid å innfri de kravene som har vært stilt fra enkeltpersoner, sier han.

— Kommer sykehuset til å få orden på bemanningsproblemet?

— Vi kommer til å få denne avdelingen opp å gå igjen i løpet av høsten.

— Er det noe dere kunne ha gjort annerledes for å unngå situasjonen?

— Jeg har ingen kommentarer utover dette, sier Olsen.