— Føreren fremprovoserte skrens slik at bilen spant rundt i en sirkel på betongdekket. Han kjørte flere runder i piruett, sier Yngvar Aas, leder av trafikkavsnittet ved Kristiansand politistasjon.

Bildene er hentet fra overvåkningsvideoen i Kilden parkeringshus. De viser fire biler inne i huset, hvorav én sladder i sirkler foran de tre andre.

— Kjøringen er farlig både for bilfører selv, passasjerer og andre trafikanter i området, forklarer Aas.

Spor i betonggulvet

Burningen fant sted i april i fjor. Politiet fant også tydelige spor etter en bil som hadde kjørt rett i en betongstolpe inne i huset.

En mann mistet lappen etter at overvåkningskameraet i Kilden parkeringshus avslørte burningen. Foto: Overvåkningskamera, Kilden parkeringshus

— Det var bremsespor rett inn i stolpen, og lå masse glass på stedet, sier politiførstebetjenten.Han forteller at flere ungdommer bruker bilen som et leketøy.

— Dette er ikke normal kjøring. Ut fra overvåkningsvideoen så vi også at en bil kom kjørende rett gjennom piruetten den ene bilen tok, forklarer Aas.

Mistet lappen

Bilføreren, som da hendelsen skjedde var 20 år gammel, ble anmeldt for kjøringen da han ble avslørt av registreringsnummeret som overvåkningskameraet fanget opp.

— Han erkjente forholdet. Dermed ble han fratatt førerkortet for åtte måneder og fikk 5000 kroner i bot. Han hadde seks prikker fra før av, og fikk derfor fem måneder ekstra uten sertifikat, sier Aas.

Randesund og Sørlandsparken

Politiførstebetjenten forklarer at burning har vært et gjentakende problem i Kristiansand.

— Bilene tar oppstilling slik vi ser på bildet. Disse har gjort det før, det er det ingen tvil om. Men de varierer stedene de bruker. Randesund og Sørlandsparken har vært mest utsatt i det siste, forklarer Aas.

Straffen for burningen kan variere.

— Hvis man sladder på en forlatt parkeringsplass får man forenklet forelegg. Men utgjør burningen en fare så ryker lappen, forklarer Aas.

På nattestid

Raymond Solaas er daglig leder av Kristiansand Parkeringsselskap. Han bekrefter at det var mye råning i Kilden parkeringshus i fjor vår.

— Dette pågikk sen nattestid, ofte i ett-to-tiden i helgene. I fjor vår gjentok det seg over en periode, sier Solaas.

Parkeringsselskapet intensiverte vaktholdet og varslet politiet om råningen.

— Vi fikk etter hvert gode overvåkningsvideoer som vi sendte til politiet. Burning, kappkjøring eller hva enn de holdt på med skal vi ikke ha der, forklarer den daglige lederen.

Videoene finnes ikke lengre fordi det er regler for hvor lenge selskap kan beholde overvåkningsvideoer.

Effekt

Solaas forteller at etter at mannen mistet lappen for råningen har det blitt mye mindre uvettig kjøring i parkeringshuset.

— Det har nærmest tatt slutt. Det at politiet tok tak i saken har nok hatt en god effekt, sier han.

Det er flere årsaker til at parkeringsselskapet slo hardt ned på kjøringen.

— For det første så kan det medføre direkte fare både for de som kjører og andre i huset. Kjøringen kan også skade selve parkeringshuset, og det er mye dyrt utstyr som kan bli ødelagt, sier Solaas.

Kun Kilden

Kristiansand parkeringsselskap har fire andre åpne parkeringshus.

— Ingen av de andre har hatt problem med rånere. Det er kun i Kilden parkeringshus at det en periode i fjor foregikk, men det ser ut som vi er kvitt det nå, sier han.