— Det er for mange saker som blir opphevet. For den som skal stå bak et byggetiltak betyr slike saker at det tar ekstra lang tid før man kommer i gang. Det betyr også at kommunen og fylkesmannen bruker mer tid, siden de gjerne får en ny sak til behandling, sier assisterende fylkesmann Tom Egerhei.

Han er ikke fornøyd med alle sakene som er blitt opphevet i Kristiansand og resten av Vest-Agder (se fakta).

— Kristiansand er ikke i fylkestoppen, men det er grunn til å påpeke at det er for mange saker som blir opphevet, sier Egerhei.

Problemer

Byggenæringen er heller ikke glade for at fylkesmannen så ofte opphever vedtak som kommunen har gjort. I Kristiansand har 32 saker blitt opphevet siden 2011 ifølge en oversikt som kommunens kontrollutvalg fikk lagt fram denne uka.

— Det er klart at når slike saker drar ut, får det konsekvenser. Utbygger vil komme i gang raskt, og det er spesielt viktig når det er liten aktivitet på byggemarkedet, sier Gunnar Thompson, styreleder i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg.

Han sier at de prøver å få til et samarbeidsprosjekt med kommunen for å få raskere saksbehandling i byggesaker.

— At saker havner hos fylkesmannen er ikke et veldig omtalt tema hos oss, men det er veldig kjedelig når det skjer, sier Thompson.

Opphevet

Sakene i Kristiansand kommer opp i forbindelse med at fylkesmannen opphevet kommunens vedtak om å la Tore Hansen-Tangen sette opp et tilbygg i Østre Strandgate. Tilbygget er allerede på plass, og kommunen må sette i gang ny saksbehandling.

Kontrollutvalget bad derfor om en oversikt over hvor ofte fylkesmannen opphever vedtak kommunen gjør. Byggesaksleder Bjørn Harald Andersen sier han ikke er fornøyd med at så mange vedtak blir opphevet.

— Det har kommet en ny plan- og bygningslov som stiller strengere krav til dispensasjoner. Og vi har nok ikke vært flinke nok til å ta inn over oss endringene.

— Hva synes du om Fylkesmannens praksis?

— Fylkesmannen har lagt seg på en strengere linje, og det må vi ta innover oss. Vi får bare ta og skjerpe oss, sier Bjørn Harald Andersen.

Formalia

Kontrollutvalgets leder, Vidar Kleppe (Dem), har fått kontrollutvalget med på å se nærmere på de 32 sakene. Han vil blant annet ha svar på om de kommunale saksbehandlerne er flinke nok når fylkesmannen opphever så mange vedtak.

— Dette dreier seg om folks hus og hjem. Da må vi finne ut hva som er grunnen til at fylkesmannen og kommunen kommer til så forskjellige konklusjoner når de bruker samme regelverk, sier Kleppe.

Han ønsker også å vite hvor mange av sakene som er blitt behandlet av byutviklingsstyret. Det er ledet av Grete Kvelland Skaara (KrF) som sier de noen ganger blir overrasket når fylkesmannen overprøver vedtak de har gjort.

— Det kan dreie seg om saker der vi har satt oss nøye inn i saken og vært på befaring. Likevel blir vedtaket opphevet. Så det er ikke alltid vi skjønner vedtaket, sier hun.