LISTER: — Jeg har i dag satt på klemmer på flere kjøretøy, slik at det er fem vogntog som nå er stoppet fra å kjøre videre, sa Bjerland til Fædrelandsvennen torsdag ettermiddag.

— Vi har klart å få løsnet opp i Lenebakken, mens det i Osestadbakken har begynt å bli problemer. Så det er nesten slik at problemene har forflyttet seg litt , legger han til.

Aktive

— Vi har patruljer ute over alt i Agder. Både på E 18, ved Kristiansand, Flekkefjord samt mellom Lyngdal og Mandal. Så det er mange fra veivesenet ute, forteller Bjerland.

En veihøvel fra NCC til å dra opp de vogntogene med størst problemer i Lenebakken.

Ved Rige står det 20 vogntog som har fått kjøreforbud og er blitt satt hjullåser på. - Det er første gang jeg bruker denne typen virkemidler, mens mine kolleger gjorde det samme under snøfallet i forrige uke, sier inspektøren i veivesenet.

Problemområde

Hva han tenker om at trafikken på E 39 stopper opp med en gang det blir snø, vil han ikke si. Leder for kjørertøyavdelingen i Vest-Agder, Morten Nilsen, sier det har vært en hektisk uke for Statens vegvesen.

— Dersom det kommer små mengder snø, pleier trafikken å gå greit. Men det har vært en hektisk tid siden mandag i forrige uke, sier Nilsen.

— Å fange opp alle som bør stoppes, er nesten umulig ettersom kjøretøy kommer fra sideveier og stikkveier. Da måtte vi hatt døgnåpent på kontrollpostene, legger han til.

- Noe må gjøres

Jarle Tangen var på vei til Farsund, men måtte snu ettersom E 39 på det tidspunktet var stengt ved Lenefjorden.

Parkerte vogntog står på rekke og rad i Fardalsbakken. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er det samme hvert år og ikke noe uvanlig med situasjonen som oppstår på vinteren, sier Tangen.- Myndighetene må gjøre noe slik at vogntog som ikke har kjettinger eller er skodd for dette været, klarer å kjøre videre, legger han til.

Politiet advarer

Klokken 13.45 melder operasjonsleder i Agder politidistrikt, overbetjent Magne Storaker, at det er manuell dirigert i Lenebakken.

— Det er ikke mulighet for omkjøring og trafikken går meget seint, forteller han.

— Foreløpig er det på E 39 mellom Mandal og Lyngdal det er noe redusert framkommelighet. Ved Lenefjorden, Osestad og Livold er det mannskaper ute og bistår, sier Roger Evensen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen.