Åse Severinsen (H), Søgne:

Søgneordfører Åse Severinsen tenker på helsetjenester og vei. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Viktigste sak kommer allerede i januar når vi skal sikre at ny E 39 legges nord for dagens trasé og utenfor bygda. Men hvilken løsning vi får, tør jeg ikke si nå. To andre saker jeg vil trekke fram er:

• Kommunereform. Formannskapene i Søgne og Songdalen reiser sammen til Danmark i februar for å høste lærdom og for å forberede seg på prosessen som kommer.

• Samhandlingsreformen og sykehusstruktur med overføring av oppgaver til kommunene må sikre at ikke kommunene blir sittende igjen med regningen.

Arne Thomassen (H), Lillesand.

Lillesandordfører Arne Thomassen vil ha helsesenter og vei. Foto: Sondre Steen Holvik

— Vi har jobbet i mange år, og nå nærmer det seg vedtak. Vi må få detaljplanlagt Dovre helsesenter og satt spaden i jorda. Dessuten må vi:

• Få den nye Høyre-styrte regjeringen til å hjelpe med kommunenes utfordring. Kommunene har de siste åtte årene fått mange nye oppgaver som ikke er fullfinansiert.

• Igangsette utbygging av E 18 mellom Arendal og Tvedestrand og sørge for at bevilgningene til RV 9 opprettholdes. E 39 vestover må forseres.

Torhild Bransdal (KrF), Vennesla:

Venneslas ordfører gjennom 14 år, har store planer for 2014. Hun vil ha både fengsel og kjøpesenter Foto: Siv Dolmen

— For Vennesla er avklaringen av kjøpesenter/kjøpesentre viktig i 2014. La meg si det klart for første gang: Når Kristiansand ikke er stor nok til to sentre, er ikke Vennesla. Detaljhandel og kjøpesenter må ligge i sentrum, mens storhandel kan legges til Hunsøya. I tillegg vil vi fokusere på:

• Sikre nytt fengsel til Sørlandet. Nå må alle gode krefter i samtlige partier jobbe sammen, etter at regjeringen skuffende nok har skapt tvil. Når denne jobben er gjort, vil vi at dette lokaliseres i Vennesla kommune.

• Sikre byggfag til Vennesla Videregående i samarbeid med Hunsfos Næringspark. Det er nesten utrolig at ikke håndverkskommunen har hatt byggfag før.

Arvid Grundekjøn (H), Kristiansand:

Arvid Grundekjøn, ordfører i Kristiansand, vil utvide samarbeidet med private i 2014. Foto: Løkås, Beathe

— Målet for vår politikk er å få fram bedre og mer bærekraftige løsninger for innbyggere, bedrifter og miljø. I den sammenheng kan følgende tre prioriterte områder trekkes fram:

• Fortsattgod orden i kommunens økonomi, holde gjeldstaket, og levere i henhold tilkonkrete mål definert og gjort offentlig tilgjengeligi samarbeidsplattformen for valgperioden for flertallskoalisjonen i bystyret.

• Aktivt brukedet forbedrede «mulighetsrom» som er skapt ved «vår egen» regjering vedrørende finansiering av samferdselsprosjekter, tilgang til «storbymidler», få andel av selskapsskatt, UiA-finansiering og så videre.

• Aktivt utvide samarbeidet med private og frivilligefor å få til bedre løsninger innen skole, omsorg og så videre.

Johnny Greibesland (Sp), Songdalen:

Johnny Greibesland, ordfører i Songdalen, vil avslutte diskusjonen om skolestruktur. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har diskutert skolestruktur i flere tiår. I 2014 får vi en ny gjennomgang av skolestruktur. Da håper jeg vi enstemmig kan finne en løsning som vil vare for fremtiden, slik at folk slipper utrygghet rundt hvor barna skal gå på skole. To andre viktige saker er:

• Få ferdig reguleringsplanen for E 39 og få sikret finansiering og tidsplan slik at vi fortest mulig kan komme i gang med bygging

• Avklare fremtidig utvidelse av boligområdet på Nodelandsheia og gjerne også få avklart en fremdriftsplan for utvidelse av veien fra Nodeland til Nodelandsheia og videre over Kulia.

Gro-Anita Mykjåland (Sp), Iveland:

Gro-Anita Mykjåland, ordfører i Iveland, er opptatt av kommunegrenser. Foto: Lars Hoen

— Lokalt i Iveland blir det klart viktigste at politikerne viser ryggrad og mot til å tilpasse våre utgifter til inntektene. Vi har en tøff jobb foran oss. De to andre sakene jeg vil fokusere er:

• Veldig viktig prosess i knutepunktkommunene hvor vi skal lage et speilbilde av Sørlandet sykehus utviklingsplan. Vi må sikre at vi ikke får over oss en helt haug med nye oppgaver, uten at det følger økonomi med.

• Hele kommunestyret er enige om å være fremoverlenet i forhold til kommunereformen som kommer. Vi må tenke strategi og vi må sikre flest mulig tjenester i Iveland, uansett kommunestruktur.

Arild Windsland (H), Birkenes:

Ordfører i Birkenes, Arild Windsland, vil ha få orden på økonomien i kommunen sin. Foto: Torstein Øen

— For oss vil 2014 handle om økonomisk kontroll. Vi må få til de kuttene på åtte millioner kroner som vi har varslet. I løpet av det nye året må vi ha fått redusert driftsnivået slik at vi kan møte fremtiden. De andre to sakene som blir viktige er:

• Sentrumsutvikling. Vi må få vedtatt en ny plan, slik at folk kan bo, leve, drive og trives i Birkeland sentrum. Investorer og grunneiere er positive. Mye utvikling venter på den nye planen. Dette skaper spennende muligheter for vekstkommunen som Birkenes er

• Kommunereformen kommer for fullt. Det er lett å tenke Lillesand og Birkenes sammen, men er det robust nok? Hva skal kommunens oppgaver være? Løsningen må være god nok til å vare i femti år.