Rune Hallandvik har bodd i "Lida" i gjestehavna i hele vinter, og har tenkt å fortsette med det. Lørdagf hadde han besøk av Karl Riis Jacobsen (t.v.)
Ekteparet Wenche og Bjørn Ramberg har eid "Eastbay" i tre uker. De er innom Kristiansand på vei til Danmark.
En stor havseiler, men er var ingen hjemme.
Brødrene Jan (t.h) og Carl Thore Gunnerud koser seg i gjestehavna. De er fra Son og på vei østover igjen.
Ingen hjemme her.
Inger hjemme her.
Ingen hjemme i verken den nærmest eller den ytterst.
Ekteparet Reidun og Dag Thon tar livet med ro, slik de mener man skal i seilbåt. De har seilt fra Oslo, og vet ikke helt hvor de skal videre. De tar det som det kommer.
Disse fire har seilt over hele Østersjøen mange ganger. Nå har de seilt fra Nederland, langs danskekysten til Kristiansand, ekteparene Ton og Raymonde van der Broek og Co og Liesbell van der Broek.
De har ikke seilt så lang, bare fra Bertes. Fra høyre: Kåre Petter Mathisen, Inger Lise Seivaag, Nils Kristian Christensen, Geir Løchsen, Gro Lundgaard og Kirsten Seivaag.
Ingen hjemme.
De er polakker bosatt i flere land og har gjensynstur med seilbåt langs Sørlandskysten. De heter Aleksandra, Marlena, Marcin, Grzegorz, Tomasz, Grzegorz, Marek og Adam.
Det kokte av brisling og småsild inne i gjestehavna lørdag og lørdag kveld.

I den første båten kan man ikke snakke om langveisfarende:

Båt 1: — Havseileren heter «Lida» og er 31 fot. Jeg er fra Søgne og har bodd her i hele vinter. Topp det, men litt mye vind, sier Rune Hallandvik som har fått Karl Riis Jacobsen på besøk. De skal ingen steder og regner med å bli i gjestehavna det meste av sommeren.

Båt 2: - Båten heter «Eastbay» og vi kommer fra Brevik, forteller Wenche og Bjørn Ramberg. Den amerikansk-produserte båten er 45 fot og har 1200 hestekrefter. Ekteparet kjøpte den for tre uker siden og bare smiler på spørsmål om pris. Toppfarten er 30 knop.

— Vi kom fra Brevik fredag og drar videre til Skagen søndag. Deretter blir det over Kattegat til Sverige og så rolig hjemover. Moro her i gjestehavna. Det har kokt av brisling og småsei i hele dag, sier Bjørn Ramberg.

Båt 3: Flott seilbåt. Ingen hjemme

Båt 4: «Elinor» er en halvseiler på 37 fot. Brødrene Jan og Carl Thore Gunnerud kommer fra Son.

— Vi kom lørdag og snur hjemover oppover sørlandskysten igjen søndag. Fin havn her i Kristiansand, sier de.

Båt 5, 6, 7 og 8: Havseilere. Ingen hjemme. Gunnerud-brødrene roper at mange er oppe i Kvadraturen for å se seg om eller spise.

Båt 9: «Re Dalila» er en halvseiler på 38 fot som ekteparet Reidun og Dag Thon nyter å feriere i.

— Vi tar det med ro og koser oss. Akkurat nå forstyrret du middagsproduksjonen, men besøk er alltid hyggelig, sier ekteparet fra Oslo. De vet ikke helt hvor lenge de blir eller hvor de skal. Ferie er ferie.

Båt 10: Det nederlandske flagget vaier. Ombord i havseileren «Plons» befinner ekteparene Ton og Raymonde van den Broek og Co og Liesbell van den Broek. Mennene er brødre.

— Latterlig sier Ton van der Broek. Han snakker om halvliteren med pils til nesten 100 kroner han kjøpte i Oslo for to dager siden. Like latterlig mener han det er å betale 40-50 kroner for å dusje sju minutter i Gjestehavna.

— Norge er dyrt, dessverre, men ellers har dere det greit?

— Helt topp. Vei seilte opp danskekysten og krysset over til Kristiansand. Vi måtte bruke motor over Skagerrak på grunn av lite vnd,, sier nederlenderne, som skal videre til Stavanger og kanskje enda litt nordvestover.

De er erfarne båtturister og har tidligere seilt «Plons» til byer som Helsingfors, St. Petersburg og Tallinn. Noen turer langs polskekysten har det også blitt.

Båt 11: Kåre Petter Mathisen pleier å ha sin Scan Boat 29 i Bertes. Nå har han kjørt over til Gjestebrygga for å gi sine gjester opplevelsen av båtferie. De kommer fra Finnskogen og indre Østlandet.

— For en kveld her. Mathisen disker opp med reker og krabber. Fantastisk. Jeg har aldri smakt noen av delene, sier Geir Løchsen fra Finnskogen.

— Og dere skal bare tilbake til Bertes?

— Først ja, men senere i sommer blir det en tur til Skagen og Fyn forteller Mathisen.

Båt 12: Ingen hjemme

Båt 13: - Vi er en gammel polsk vennegjeng som nå er spredd i både Polen, Italia og Irland. vi møttes i Sandefjord til seiltur, forteller Adam. Etternavn får vi ikke. Ferden går videre til Flekkefjord og Stavanger.

— Topp med gjensyn og mimreferie på en seilbåt. Kristiansand er topp, sier oktetten som heter Aleksandra, Marlena, Marcin, Grzegorz, Tomasz, Grzegorz, Marek og Adam.