I fjor kartla LO sin sommerpatrulje at 978 bedrifter på landsbasis bryter lovverket. Over 5000 bedrifter totalt ble vurdert. Over halvparten av bruddene skyldes enten manglende, eller mangelfulle kontrakter mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.

— Vi får ofte telefoner fra frustrerte ungdommer som har problemer med oppsigelse, uteblitt lønn, og overtidstillegg. Har de ikke en kontrakt å vise til, kan ikke arbeidsforholdet dokumenteres, det sier litt om hvor alvorlig denne problemstillingen er, sier Kent Rune Pedersen, ungdomsrådgiver i LO sentralt.

Han synes at det er uforståelig at sjefer slurver på dette punktet.

— Arbeidskontrakt gagner både arbeidstakere og arbeidsgivere på alle måter. Arbeidsforholdet blir ryddig.

I følge statistikk fra Landsorganisasjonen jobbet 50 prosent av unge arbeidstakere uten kontrakt på 80-tallet. I fjor lå prosentandelen nede i sju.

Også Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) fremhever betydningen av at arbeidsgiver og arbeidstaker møtes i en grundig kontrakt.

— Vi jobber for at bedrifter skal ha ryddige arbeidsforhold, og følge lovverket. Det gjør også de fleste av regionens bedrifter i dag, sier Siri Mathiesen, regiondirektør i NHO Agder.