LILLESAND : — Jeg har i flere år blitt oppfordret av administrasjon og politikere til å utvikle dette området. Det er det vi gjør nå. Dette er et tiltak som vil styrke sentrum, sier grunneier Ole Haus Olsen til Fædrelandsvennen.

10. juni skal politikerne i planutvalget ta stilling til Olsens byggeplaner ved Storgata i Lillesand sentrum. 18. juni behandles saken i bystyret.

— Jeg synes planene er spennende. Det er ingen tvil om at noe må gjøres. I dag ser det rett og slett ikke ut. Området fremstår som et sår i Lillesand sentrum, sier nestleder i planutvalget, Arne Gulbrandsen (Frp).

Administrasjonen i Lillesand kommune har i sin innstilling anbefalt å si ja til planene.

Ny Kiwi-butikk

Ole Haus Olsen har søkt om å bygge et nytt næringsbygg ved siden av den gamle Posthusgården i Lillesand sentrum. Administrasjonen anbefaler å gi klarsignal og i juni skal politikerne avgjøre saken. Foto: Erlend Olsbu

Planene innebærer et 13 meter høyt nybygg med et bebygd areal på 700 kvadratmeter. Første etasje blir butikk, andre og tredje etasje blir kontorlokaler. Under bakken blir det parkeringskjeller med plass til minst 20 biler.Hvem som flytter inn er foreløpig uvisst.

— Det er flere som er interessert, men foreløpig ønsker jeg ikke å si hvem det er eller hva slags bransje det er snakk om, sier Olsen.

I tillegg til å bygge nytt skal den gamle Posthusgården pusses opp. Her skal Kiwi, som i dag holder til i nabobygget, flytte inn i nye butikklokaler.

Naboer protesterer

Slik blir bygget sett fra gateplan. Parkeringsplassene som forsvinner vil bli erstattet av en parkeringskjeller hvor det blir plass til minst 20 biler. Foto: Haarklau & Lindeberg AS Sivilarkitekter

Flere naboer har protestert mot planene. Sally Simonsen, som bor i Storgata 6, frykter for utsikten.— Jeg synes det er helt pyton. Bygget blir høyere enn vårt. Vi kommer til å miste både sol og luft. Jeg liker det ikke, men det kommer nok til å bli bygd, sier Simonsen.

Ole Olsen mener naboenes frykt er overdrevet.

— Vi har laget skyggediagrammer som viser at de som bor i andre etasje på Nav-bygget kan miste noe sol i mars måned. Utover det blir de ikke berørt. Jeg har forståelse for at naboene er skeptiske. Dette er noe nytt, men når du bor i sentrum må du regne med at det skjer en utvikling, sier Olsen.

Politikere positive

Slik ser det ut i dag. Den gamle posthusgården til venstre, Nav-bygget rett fram og Storgata 6 til høyre. Flere beboere i nabobygningen har protestert mot planene, men har ikke blitt hørt av administrasjonen. Foto: Erlend Olsbu

Samtlige politikere Fædrelandsvennen har snakket med er positive. Halvor Rismyhr (H) mener det er nødvendig å utvikle området.— Bygget blir ikke lite, men mitt inntrykk er at det er tatt brukbart hensyn til naboer. Vi må ha en fornyelse av sentrum, sier Rismyhr.

Petter N. Toldnæs (V) er positiv til at flere næringsbygg blir tilgjengelig.

— Nå må vi studere tegningene nøye og se hvordan dette virker inn på resten av bebyggelsen. Alle store utbygginger i sentrum må gjennomgå en grundig behandling, sier Toldnæs.

— Vi må prøve å ta hensyn så langt vi kan, men til syvende og sist er det grunneieren som har det viktigste ordet med i laget, sier Arne Gulbrandsen (Frp).

Flere planer?

Etter det Fædrelandsvennen forstår kan det skje mer i området etter hvert. Hva det blir er foreløpig uklart.

— Dette er et stort område som det er mulig å utvikle videre, sier Olsen.

Oddbjørn Kylland (Sp) er åpen flere næringsbygg.

— Vi kunne ha laget en mathall, slik Oslo har fått. Vi har mange gode matleverandører i Lillesand. Vi må satse på noe som gir oss et særpreg, sier Kylland.