Jeg har ferie denne uka, men ble i dag vekket grytidlig for å kjøre kona til jobben hennes. I siste liten, på vei ut av døra, dro jeg med meg joggeskoene og shortsen og håpet at tiltakslysten ville komme over meg de få minuttene det tok å kjøre henne til jobb.

LES OGSÅ: Finn Kollstads første post — om nullpunktet.

Jeg stoppet ved Jegersberg på returen og gav meg selv 10 minutters sjanse til en treningsøkt, selv om lysten ikke var til stede. Klokka lå gjenglemt hjemme og jeg måtte på do når jeg løp ut. Det kjentes tungt i starten, men jeg løp helt rolig opp mot det gamle skytefeltet hvor de nå har fjernet alle gamle granater. Sola tittet etter hvert frem og jeg hadde det veldig trivelig i mitt eget selskap. Tankene fløyt og jeg fikk løpt en liten time i godt driv før jeg kjørte hjem til en kaffekopp og avisen på trappa. Jeg vekket ungene, laget frokost og følte meg kanonklar for en ny dag.

Trening er ikke mer komplisert enn jeg gjorde det i dag. Trening virker, så lenge du faktisk gjennomfører. Hva så med frokosten jeg burde ha spist, vinen jeg ikke burde har drukket kveld før, klokka som skulle vært ladet, dobesøket som skulle vært unnagjort, væskelager som skulle vært etterfylt og hva med det nødvendige påfyllet av sportsdrikken etter turen?

For deg som ikke er toppidrettsutøver er det uvesentlig å legge fokus på det som går utenom selve treningen. Det er treningen som hjelper. Du kan ikke sove, spise eller drikke deg i god form. Du må ut av døra med joggeskoa på! Den største treningseffekten har du oppnådd allerede når du passerer postkassa! Har du først kommet så langt garanterer jeg at du allerede har motivasjon nok til å fullføre hele økta.

Myte: Jeg må holde på minimum 30 minutter for å få treningseffekt!

Du har treningseffekt fra det øyeblikket du starter med trening. Desto dårligere trent du er, jo mindre trening skal til for å få fremgang. 10 minutter med trening er uendelig mye mer enn ingen trening.

Har du bestemt deg?

Du vil ha mye lettere for å komme i gang om du har et konkret mål og konkrete planer. I dag er derfor tiden inne for å skrive opp målet ditt på kjøleskapet! Heng opp en treningsplan med hva du skal gjennomføre hver uke, og ikke minst: gjennomfør!

Husk også fra første uken:

  • Tren mindre enn du tåler

  • All aktivitet hjelper! Vær aktiv i hverdagen

  • Det tar et par uker å få kroppen i gang

  • Ikke bruk energi på det som ikke hjelper

  • Motivasjon kommer ikke av seg selv! Du må selv hente den frem!

  • Asfalten er ikke farlig! Variasjon er likevel å foretrekke!

Må jeg ikke trene intervall for å bli bedre?

Kondisjonstrening er ikke mer komplisert enn at du blir god på det du trener på. Trener du lange rolige løpeturer, vil du bli god til å løpe rolig lenge. For å få opp farten må du løpe raskere. Nå er vi i oppstarten og skal sørge for at kroppen tåler den økte belastningen. Vi kommer tilbake til den effektive intervalltreningen neste uke. Gled deg! Det kan være moro dersom økta er riktig sammensatt!

Treningsprogram uke 2:

Vi har så vidt kommet i gang og du har sett at formen er ganske laber. Fortsatt merker du ikke fremgang fra oppstartsuka, og kanskje har du allerede nå kjent stølhet av å bruke ukjente muskler. Ja, det kan gjøre litt vondt her og der. Det er helt naturlig og absolutt ikke farlig.

Vi øker ikke belastningen noe i uke 2, men sørger for at vi minimum kommer oss ut på trening 3 ganger denne uka. Vi skiller treningen mellom en rolig, en moderat og en hardere økt. Jeg ønsker at alle øktene gjennomføres positivt. Det vil si at du ikke presser deg særlig hardt fra starten på noen økter.

På økter som skal være rolige eller moderate, kan du gjerne gå motbakkene og unnabakkene. Det tar tid å tilvenne kroppen den økte innsatsen. Bruk gjerne naturen som boltreplass, men nabolaget ditt kan være et like godt alternativ. Det er ikke asfalten som ødelegger deg, det er sofaen!