— Vi har i ettermiddag maks hatt åtte-ti henvendelser om noen småveier som er føket igjen eller uteglemt. Ellers har alt gått greit, virker det som, sa driftsleder Anita Egeland Råbu i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune fredag ettermiddag.

Hun satt med vakttelefonen og hadde det rolig og greit. Telefonen glødet ikke illsint som ved tidligere store snøfall.

Fornøyd buss-sjef

Litt forsinkelser på Venneslaruta, ellers ikke verre enn man må regne med, mente Isak Viktorsson, som tar buss flere ganger daglig. Foto: Reidar Kollstad

Siv E. Wiken er direktør i Agder Kollektivtrafikk. Hun sier bussene var mellom tre og 30 minutter forsinket fredag. Noen busser ble stående i kø, men i sum er hun fornøyd.— Vi har ikke oppsummert skikkelig, men folkene på kundesenteret sier dette gikk så bra det kunne. Langt færre henvendelser enn ved tidligere års uvær, sier hun.

Anita Egeland Råbu mener forklaringen er kraftig økt brøyteberedskap og at Kristiansand kommune har lært seg å håndtere store snøfall mye bedre.

— Det er en helt annen verden nå enn for få år siden. Vi har 100 ulike brøyteenheter. Ved tre til fem centimeter skal bussveiene og sykkelveiene ryddes, sier hun.

Fornøyd syklist

Trine Beate Resmann syklet hjem fra jobb, selv om snøen lavet. Hun er fornøyd med brøytingen av sykkelstier. Foto: Reidar Kollstad

Kontrasten er stor til for eksempel 2007. Da snødde byen igjen og Røde Kors kjørte snøskutere med mat til gamle. Og det virket som folk i byen også var stort sett fornøyde.— Litt baksete å sykle i dette været. Men kommunen har ryddet sykkelveien bra. Litt mye snø til morgenen, men det er forståelig, sa Trine Beate Resmann. Hun syklet hjemover ved siden av Vesterveien.

Sykkel har også den fordel at man ikke trenger ringe noen hvis man kjører seg fast. Man bare løfter den ut av fonna. Telleapparatet ved Slottet viste likevel bare 70 sykkelpasseringer fredag.

Fornøyd busspassasjer

I Henrik Wergelandsgate sto folk og ventet på bussen – som kom omtrent når den skulle.

— Venneslabussen var kraftig forsinket, men ellers går det veldig greit. Jeg tar buss to til fire ganger om dagen og synes dette ikke er mer enn man må regne med, sa Isak Viktorsson.

Bussjåfør Lulzim Rama har kjørt buss i 12 år. Han sa at snø alltid skaper litt problemer, men også han var fornøyd med forholdene.

Mellomfornøyde i Posebyen

Snø kan være noe styr, men det kan også være vakkert. Hva bileierne mener, er en annen sak. Foto: Reidar Kollstad

Kvadraturen fikk vinteren skikkelig tak i går – og flere store maskiner tråklet seg mellom bilene for å fjerne snø i Posebyen. Noen av bilene var totalt nedsnødde.— Jeg synes snøen kan komme i skiløypene og ikke her i byen, ellers har jeg ikke noe å klage på, sa Monica Smith Tønnessen som forsøkte å skuffe fram familiens to biler i Gyldenløves gate. Hun trøstet seg med at snømåking er god trim.

Det gjorde også Merete Bøhn og Tonje Hellum Foyn. De hadde forlatt bilen før snøen kom, og hadde en stri tørn med å fjerne nysnø og litt gammelt frosset slaps.

— Helt greit. Nå får vi skiføre. Litt vinter gjør ingenting, sa de.