— Jeg trodde først det hadde blitt gjort en feil, men så viser det seg at jeg tilhører en gruppe som kommer svært dårlig ut av de nye samordningsregler for trygde- og pensjonsutbetalinger, sier kristiansandskvinnen Torunn Skottedal.

Det er uføre med særaldersgrense for når de kan gå av med pensjon, som kommer spesielt dårlig ut av uførereformen som trådte i kraft i år. For Torunn Skottedals del betyr det at hun får 3692 kroner mindre utbetalt i måneden fra hun fylte 65 år og fram til hun fyller 67 år som er den ordinære pensjonsalderen.

Helt uforberedt

11. september mottok den 65 år gamle uføretrygdede hjelpepleieren et brev fra Kristiansand kommunale pensjonskasse (KKP), der hun ble informert om at hun fra samme måned ville få utbetalte 3692 kroner mindre utbetalt i tjenestepensjon i måneden.

Uførepensjonist Torunn Skottedal var helt uforberedt med at hun fra fylte 65 får over 44.000 kroner mindre utbetalt i året etter skatt. Foto: Sondre Steen Holvik

— For en uføretrygdet enke som meg er dette mye penger, som jeg overhode ikke var forberedt på at skulle falle bort. Jeg har planer om å kjøpe meg ny leilighet, men det må jeg nå kanskje revurdere, sier 65-åringen.Torunn Skottedal har et langt yrkesliv bak seg i helsevesenet. Hun begynte som hjelpepleier i 1970, men måtte på grunn av sviktende helse kaste i håndkleet i 2008. ## Minimale utbetalinger

— Etter å ha betalt inn til den kommunale pensjonskassen i 29 år føler jeg at det blir lite igjen. Tjenestepensjonen blir etter de nye beregningene 456 kroner i måneden eller 333 kroner etter skatt, sier Torunn Skottedal.

Hun sier det ikke nytter å være sint eller bitter, men synes situasjonen hun er havnet i er urimelig. At utbetalingene ble redusert med bare ni dagers varsel gjør det ikke noe bedre.

- Ikke mange i KKP

Rådgiver Marios Moen i Kristiansand kommunale pensjonskasse bekrefter at uførepensjonister kommer dårlig ut når de går av med alderspensjon før fylte 67 år, men at dette ikke er noe de i KKP kan gjøre noe med. Han sier det ikke er mange av medlemmene av deres pensjonskasse som er rammet på samme måte som Torunn Skottedal.

Fagforeninger reagerer

Fagforbundet, Norsk sykepleierforbund og Unio har tatt saken opp med Arbeids- og sosialdepartementet. Arbeids- og sosialdepartementet skriver i sitt svar på henvendelsen fra arbeidstakerorganisasjonene at de nå er i gang med å se på problemstillingen. Departementet kartlegger omfanget, og vil se på mulige tiltak for denne gruppen.

- Neppe tilsiktet

Spesialrådgiver Geirmund Jor i Fagforbundet sier det er en dramatisk situasjon for de dette gjelder, og at dette neppe var tilsiktet da Stortinget vedtok uførereformen.

— Departementet har lovet oss at dette skal løse seg, men vi har ennå ikke sett noe til det, sier Jor.

Ifølge en artikkel i Dagsavisen 9. april i år, vil 127.000 uførepensjonister få redusert sine netto utbetalinger som en følge av uførereformen.