— Strømprisene i vintermånedene har vært lavere enn det de var i perioder i sommer, sier Thorbjørn Laundal .

Thorbjørn Laundal. Foto: Arkivbilde

Han er markeds— og kommunikasjonsdirektør i Los, som er Agder Energi sitt strømselskap.

Torsdag var netto strømpris i kristiansandsområdet 25,12 øre per kilowattime. Forrige uke, i uke 52, var prisen i snitt 24,87 øre per kilowattime. Nettoprisen var eksempelvis 27,97 øre per kilowattime i uke 23 i juni.

Prisen på børsen

Nettoprisene, eller innkjøpsprisen, er prisen strømselskapene i Norge må betale før strømmen på den nordiske kraftbørsen. Strømkundene betaler nettopris på strøm pluss blant annet nettleie og statlige avgifter.

Hva den enkelte kunden faktisk betaler i strøm, avhenger av hvilken avtale vedkommende har inngått med sitt strømselskap. Bare Los har seks ulike kundeavtaler.

- Stikk motsatt

En mild vinter med mye nedbør fører til billig strøm for strømkundene til Agder Energi. Mangel på perioder med tørt og kaldt vær har fått konsekvenser.

— Vintermånedene er tradisjonelt sett de dyreste månedene for kundene våre. Ting er på mange måter stikk motsatt av det som er normalen, poengterer Laundal.

Overskudd på kraftbørsen

Mye nedbør har fylt opp magasinene til Agder Energi. Fyllingsgraden er nå på rundt 67 prosent i Sør- og Øst-Norge, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

— Mildværet gjør at folk bruker mindre strøm. I tillegg er etterspørselen etter energi mye mindre enn normalt på kraftbørsen i Norden, på grunn av overskudd på både vann, vind- og atomkraft, forklarer direktøren.

- Vil kunne vare lenge

Ifølge Agder Energi sine prognoser, vil strømprisene kunne holde seg lave over tid.

— Prisene vil kunne holde seg lave i flere år fremover, ifølge analytikerne. Kundene vil ikke oppleve sjokkpriser, slik de gjorde før i tiden, sier Laundal.

— Opplever dere de lave prisene som et problem?

— Alle som selger noe, ønsker jo en god pris på varene som selges. Situasjonen er bra for kundene, men ikke for dem som ønsker å tjene penger på strøm.

Det er blant annet Agder Energi sine eierkommuner på Sørlandet som tjener penger på høye kraftpriser.

- Krevende situasjon

Christian Altmann , kommunikasjonsdirektør i Agder Energi, sier at det å være aktør i det nordiske kraftmarkedet er svært krevende når prisene er lave. En av årsakene til de lave priser, er at kraftmarkedet er i ekspansjon.

Christian Altmann. Foto: Arkivbilde

— Kraftmarkedet i Norden bygges nå kraftig ut, særlig når det gjelder vindkraft. Det medfører et nordisk kraftoverskudd, som fører til at prisene presses nedover, sier Altmann.

Har kuttet ansatte

Han forteller at Agder Energi har vært tidlig ute med å kutte utgifter, for å imøtekomme den nye kraftsitasjonen.

— Gjennom en årrekke har Agder Energi redusert antall ansatte med rundt 100 personer. I tillegg har vi solgt unna underselskaper. Vi snur alle steiner for å kutte kostnader, forteller Altmann.