Det sier KrF-politiker Harald Sødal som frykter omregulering av det verdifulle arealet nordvest på Odderøya, og fritt leide for aktører med ett klart mål for øyet: Boligbygging.

— Det ikke bare kan bli boliger, det blir boliger, enten i privat eller kommunal regi. Et eller annet sted sitter det noen og teller penger, fastslår Sødal, som også er kommunens representant i styret for Vest-Agder-museet.

Meningen deler han med styremedlemmene Carl Bugge og Jon A. Johannessen i Odderøyas Venner:

— Hvem tror dette om ti år vil ligge som i dag hvis ikke det blir museum her? Nå er det være eller ikke være for området for all fremtid, sier Johannessen.

Frykten er utløst av forslaget fra administrasjonen i Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune som i februar kom som lyn fra klar himmel: Å skrinlegge vedtaket om å flytte friluftsmuseet fra Kongsgård til Odderøya, og utrede alternativ plassering for Vest-Agder-museets nye formidlingsbygg.

Kommer i spill

I neste uke behandler politikerne forslaget som kullkaster planene for Odderøya som ble vedtatt i 2008. At friluftsmuseet ikke flyttes er ikke hovedpoenget for de tre. Det alvorligste er faren for at det nye formidlingsbygget uteblir, og setter området som i dag er regulert til museum i spill:

— Vidar Kleppe gikk jo øyeblikkelig ut og foreslo å bygge gamlehjem her da de nye planene ble kjent. Han ble nedstemt, men selv om dagens politikere er mot boligbygging, sitter det en ny gjeng der om fire år som tenker annerledes, sier Sødal.

— Se på Bjørndalssletta, poengterer han, og sikter til bystyrevedtaket som i 2005 omgjorde arealet fra landbruk til boligstrøk med én stemmes overvekt.

Bugge og Johannessen frykter også at området ved Peisestua, det såkalte areal 6, kan komme i spill dersom planene endres. Det er foreløpig regulert til friluftsformål, men er ikke en del av Skjærgårdsparken på linje med de ytre delene av øya.

- Helt uforståelig

Bredalsholmen i Ytre Vågsbygd er nevnt som nytt hovedsete for museet, og fjorårets redningsaksjon for det kriserammede dokk- og fartøyvernsenteret er bakgrunnen for at det nå foreslås helt nye prinsipper for museumsutvikling i Kristiansand.

— Det er helt uforståelig at man for alvor vurderer å endre planene for et formidlingssenter på Odderøya som i dag har 50.000 besøkende i året, og legge det et sted nesten ingen drar til, mener Bugge og Johannessen.

Odderøyas Venner er sterkt engasjert i bevaring og formidling av øyas 350 år lange sjø- og militærhistorie, og samarbeider med godt museet som i dag har hovedadministrasjon på Flaten.

— Byens historie ligger ferdig foran oss her med Lasaretthøyden, Karantenestasjonen og en rekke andre historiske severdigheter. Flytter man formidlingsbygget, flytter fagfolkene og den kunnskapen vi er avhengige av for å utvikle Odderøya videre, sier de.

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) ønsker å lage et lite formidlingsbygg på Odderøya som kan fungere som en «appetittvekker» for de øvrige attraksjonene rundt om i byen.

— Jeg har jobbet i hotellbransjen i 50 år, og vet at man gir ikke vekk hovedretten som appetittvekker, kommenterer Jon A. Johannessen, tidligere økonomisjef på Hotel Caledonien.

- Stort økonomisk potensial

«Det aktuelle området har stort økonomisk potensiale». Det skrev prosjektleder Jan Willy Føreland i Faveo, i en analyse etter at han i 2010 ble hyret inn av Vest-Agder-museet for å lede utviklingsarbeidet på den indre delen av Odderøya.

Han vurderte da muligheten for hva som ville skje dersom museet ikke ble flyttet til Flaten: «Når Kilden er tatt i bruk og utbyggingen av Silokaia igangsettes, øker Odderøyas attraktivitet betydelig. Det kan medføre press om å bruke området til andre funksjoner. Dette presset kan både komme fra Kristiansand kommune (f.eks. Kristiansand eiendom eller KNAS) eller andre aktører», skrev han.

I dag vurderer han flytting av formidlingsbygget til Bredalsholmen slik:

— Da går toget, og det åpner muligheter for pressgrupper som vil gjøre noe annet, sier han.

- Hvem vil være så dumme?

— Om ti år er det andre politikere enn oss som bestemmer, og det kan komme nye reguleringsplaner. Jeg ser jo det. Men jeg kan ikke i min villeste fantasi skjønne hvem som vil være så dumme å bygge boliger.

Det sier kulturstyreleder Randi Haukom (H). Hun er også leder av turistkontoret, og sier hun er en sterk tilhenger av formidlingsbygg på Odderøya med begge hattene på hodet.

Men Høyres gruppe har ikke samlet seg om et standpunkt, og ordfører Arvid Grundekjøn har et annet syn:

— Jeg tror diskusjonen om et formidlingsbygg med stor F er et blindspor, og ser for meg mindre bygg på ulike steder, sier han

At det blir boligbygging, tviler han på:

— Jeg opplever at Odderøya er et område for hele byens befolkning der det er viktig å utvikle et samspill mellom kultur- og friluftsinteresser, sier han.

- Helt uaktuelt

— Diskusjonen om boligbygging kom opp da vi overtok området fra Forsvaret, og for Arbeiderpartiets del kan jeg si at det er helt og fullstendig uaktuelt.

Det sier Aps gruppeleder Mette Gundersen.

— Hva som skjer når det velges nye politikere, er selvfølgelig umulig å si. Men det går jo an å gjøre et fredningsvedtak på linje med det som ble gjort i Baneheia, sier hun.

Om museets formidlingsbygg bør ligge på Odderøya, vil hun ikke si noe om i dag:

— Der har vi behov for en grundig drøfting innad i gruppa, sier hun.

- Ville være en fadese

— Hvis ikke det blir formidlingsbygg på Odderøya, er jeg livredd for at andre med såkalt halvveis gode formål slipper til. Det ville være en fadese for byen, sier Dag Vige (V).

— Dersom vil forlater prinsippet om museum på Odderøya, pulveriserer vi hele ideen om at nordre del av øya skal bli en del av byen. Nå har vi sjansen til å skape et historisk aktivitetssenter i samspill med andre kultur- og naturopplevelser, og den sjansen må vi ikke la gå fra oss. Selv om byen akkurat nå ikke har så god råd, kan vi ikke gå fra de overordnede prinsipper om byutvikling. Vi må bruke den tiden det tar for å få dette på plass, sier han.