Klokka 07.00 var knappene kneppet og Kåre Håverstad klar til innsats. Foto: Lars Hollerud
Nå har Kåre Håverstad også hatt Espen Albert som sjef. Foto: Lars Hollerud
Aprikos fikk hedersplassen i bløtkaka. Konditor og bakerlærling Vegard Vindbo førte tilsyn. Foto: Lars Hollerud
Beskjedenhet er ikke alltid en dyd. Foto: Lars Hollerud
Kåre Håverstad ble imponert da han så hva Hildegunn Dvergsnes hadde produsert på morrakvisten. Foto: Lars Hollerud

Kåre Håverstad fra Vennesla var i alle fall ikke i tvil.

— Jeg ønsker å være læregutt for en dag på et kakebakeri, skrev 80-åringen, med følgende korte og poengterte begrunnelse:

— Er en kakemons.

En slik argumentasjon kunne ingen i blindeforbundets fylkeslag i Vest-Agder motstå.

Derfor var det ingen spøk, da Håverstad fikk beskjed om å møte på Dampbageriet 1. april klokka 07.00. Etter å ha iført seg høvisk antrekk, var han klar for å tre inn i det aller helligste i bakeriet som har produsert fristelser siden 1862. — Hva har du selv drevet med?

— Jernbane. Jeg har jobbet på omtrent alle stasjoner som er og har vært langs Sørlandsbanen. De siste årene var jeg i administrasjonen i Kristiansand. Den historien sluttet for 20 år siden.

Etter dette svarte Kåre Håverstad noe ukonsentrert.

Fin dag

Oppmerksomheten ble rettet mot Espen Alberts forklaringer, bakermester Leif Seilskjær produksjon av rundstykker og brød, Shi Nguyen som rørte en kolossal bolledeig, Vegard Vindbo som gjorde mye samtidig og Hildegunn Dvergsnes som allerede hadde produsert flerfoldig kunstferdige fristelser siden hun kom på jobb før 1. april lysnet av dag.

— Fantastisk, sa Håverstad.

Så var han selv i gang.

Først med å lempe emner til hamburgerbrød fra samlebånd til steikebrett.

Så traff han Vegard Vindbo, som presenterte seg som konditor og bakerlærling, og som sa at han egentlig gjør begge deler.

— Jeg gjør ingen av delene, sa Kåre Håverstad.

Men det er ikke helt sant.

For Håverstad er angivelig en kløpper som lefsebaker. Dessuten baker han brød i maskin flere ganger i uka.

— Hvorfor er du medlem av blindeforbundet?

— Fordi samboeren min, Ingrid, er svaksynt. Jeg ser bra og har bare grønn stær.

Egen kake

Så våget han seg inn i bakeriets lønnkammer, der de lekreste kakene blir til.

— Har du lyst? spurte Hildegunn Dvergsnes.

— Om jeg har, svarte Kåre Håverstad.

Så bakte han seg en bløtkake, fylte den med aprikos, dekket halvparten med marsipan og resten med krem, før verket ble kronet med følgende håndskrevne tekst i sjokolade:

«Dagens beste bløtkake. Laget av Kåre».