Med en topphastighet på den elektriske rullestolen på seks kilometer i timen, la 77-åringen avsted i 100-sonen på E 18 i Grimstad torsdag kveld.

— Han ble som en unge igjen. Han var veldig fornøyd da han satte seg på rullestolen, forteller kona til Fædrelandsvennen.

Tok konas rullestol

Mannen er dement og bor på et bo- og servicesenter om lag 500 meter unna E 18. Torsdag ettermiddag var kona på besøk med sin elektriske rullestol, og de to satt ute i hagen da fristelsen ble for stor for mannen.

77-åringen ville gjerne ha seg en liten kjøretur.

— Han stakk av med rullestolen min. Jeg trodde han kjørte rundt på parkeringsplassen, for jeg så ham i den ene enden, men han kjørte bak Frivolltun og kom seg videre på en gangsti. Jeg trodde ikke at han kunne kjøre noe sted fra baksiden, så det tok noen minutter før jeg begynte å bli engstelig. Men jeg kunne ikke løpe etter heller, forteller kona, som varslet de ansatte på mannens avdeling.

Først dro ansatte ut med sykkel for å lete, men etter ganske kort tid ble politiet kontaktet.

— Men ingen visste hvilken retning han hadde kjørt, medgir kona.

Telefonstorm

I mellomtiden hadde 77-åringen kommet seg opp i cruisefart på E 18 i retning mot Kristiansand. Og på Agder-politiets operasjonssentral var det telefonstorm.

— Dette var skikkelig skummelt. Jeg er bare glad at det gikk godt, sa operasjonsleder Martin Ugland ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen etter hendelsen.

Ifølge politiet skapte rullestolkjøreren flere trafikkfarlige situasjoner på firefeltsveien. Totalt fikk operasjonssentralen inn rundt 50 telefoner om rullestolen.

Men ikke alle bilførerne nøyde seg med å ringe. En av dem la seg bak rullestolen for skjerme mannen, mens en annen kjørte opp på siden og ga beskjed til 77-åringen om at han måtte kjøre av E 18. — Han er døv, så det må ha vært anstrengende å få ham til å skjønne beskjeden, kommenterer kona.

- Veldig takknemlig

Etter om lag ti minutter fikk de to bilførerne ledet mannen av på den første avkjørselen ved Bergemoen.

Kona kan ikke få roset dem nok.

— Jeg vil takke dem for at de hjalp ham av veien. Det var en fantastisk velorganisert innsats. Jeg er veldig takknemlig. De er gode bilførere og medborgere, sier hun, og legger til:

— Jeg vil takke politiet også. De reagerte veldig fort.

Mannen ble tatt hånd om av familien etterpå.

— Han sa ikke så mye om det som hadde skjedd, men han sa én ting: «De tok meg i alle fall ikke for fart», forteller kona.