KRISTIANSAND: Et prøveprosjekt i Kristiansand kommune åpner opp for at elever ikke skal trenge å ta eksamen eller få karakterer i nynorsk. Det vedtok oppvekststyret tirsdag kveld.

Men undervisning i faget skal de ha.

Frp mener mange elever i dag går ut fra ungdomsskolen med så dårlige ferdigheter i språk, at de dropper ut på videregående.

— Vi ønsker dette tiltaket for at flere skal få mulighet til å styrke seg i ett språk. Har de kun hovedmål i grunnskolen, vil de også i videregående kun ha hovedmål. Da er det større sjanse for at de fullfører og ikke dropper ut på grunn av dårlige ferdigheter i norsk, sier Helene Bjerke Fredheim (Frp), som fremmet forslaget i oppvekststyret sammen med Høyre.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Knapt flertall

Selve forslaget fikk ikke flertall i oppvekststyret. Men ved hjelp av leder Mette Roths (H) dobbeltstemme, ble et oversendelsesforslag vedtatt. Det vil si at administrasjonen kommer tilbake med en sak om at Kristiansand søker Utdanningsdirektoratet om en prøveordning.

Så skal politikerne avgjøre om de vil sende en slik søknad.

Ifølge oppvekstdirektør Arild Rekve søkte Kristiansand om et lignende prosjekt i 2006, men fikk avslag.

Flere partier er negative til at de skal søke på nytt.

— Vi er ikke uenige i at elever som trenger det skal få hjelp. Men vi er uenige i at de skal få fritak i et enkelt fag. Elever som dropper ut, sliter i forskjellige fag og det er vanskelig å si om fritak vil hjelpe, sier Irene Solli (KrF).

Instruere

Solli mener også at det er uheldig hvis politikerne skal pålegge skolene enda et prosjekt de skal gjennomføre.

Politikerne har i dag samlet seg om prosjektet Flik, som skal heve elevenes ferdigheter.

— Det er uheldig med et prosjekt på toppen av det. Jeg mener vi må gi lærerne arbeidsro, sier Solli.

Men Frp forsvarer prosjektet med at det er nødvendig for elever som sliter.

— Dette er ikke et angrep på nynorsken. Men vi vet at mange går ut av skolen som funksjonelle analfabeter. Vi mener det vil hjelpe denne gruppen om de kan konsentrere seg om kun hovedmål, sier fungerende gruppeleder Stian Storbukås.