— Jeg håper vi får solgt fort. Den rette eiendomsutvikleren kan skape noe fantastisk - og denne delen av Kvadraturen trenger sårt til utvikling, sier Høyres gruppeleder Hans Otto Lund foran kommunalutvalgets møte tirsdag.

Det var den borgerlige koalisjonen som i desember ba om utredning av salg. Nå kommer saken tilbake. Kristiansand Eiendom anbefaler salg av skolen som sto ferdig i 1898/1899 og som ble landets første by-ungdomsskole i 1962/1963 og som har totalt 4100 kvadratmeter gulvareal. Tomten er på 2,5 dekar.

KrFs Harald Sødal er oppgitt over salgsplanene - og bruker sterke ord:

- Vil klandre oss

— Det er så korttenkt. Alt handler snart om kortsiktig gevinst og ikke langsiktig god planlegging. Fremtidige generasjoner vil klandre oss. Det er en av de største og viktigste tomtene kommunen eier i Kvadraturen, og vi har bruk for den, sier han.

Sødal mener antall barn vil øke kraftig i Kvadraturen om ti, femten år. Han spår generasjonsskifte og mange nye barnefamilier i byen. Da mener han Kongens gate skole igjen behøves.

— Det er dårlig planlegging og økonomi å avhende en slik viktig eiendom, bare fordi murpuss faller ned. Tenk når vi skal ut og ekspropriere til en ny skoletomt. Nei og nei, sier han.

KrFs gruppeleder, Grete Kvelland Skaara, er ikke enig. Hun går for salg, selv om hun ikke vil være helt bastant.

— En ny skole, med dagens krav til uteareal, kan vanskelig legges der Kongens gate skole er nå. Også KrF ønsker å selge, men vi vil se litt på formuleringene. Pris er viktig, men også hva en utbygger vil bruke tomten til, sier hun.

Skaara er opptatt av den nye debatten om Universitetsbyen og utvikling av aksen Dronningens gate, gamle Lundsbroa og Østre ringvei.

- Så fort som mulig

Høyres Hans Otto Lund tror det beste er å kvitte seg med skolen. Han mener private utbyggere kan få til mye mer utvikling i kvartalet enn kommunen har muskler til. Lund sier han håper på salg så fort som mulig.

Kongens gate skoles fasader er vedtatt bevart. Resten av bygningsmassen kan en utbygger utvikle mer fritt.

Kristiansand Eiendom ber om mandat til å sondere med aktuelle utbyggere. Hvis ikke det blir noe salg, foreslår etaten at eiendommen utvikles i tråd med handlingsplanen om Universitetsbyen

Den private kjøperen får oppdrag med å lage reguleringsplan, men Kristiansand Eiendom ber politikerne være forberedt på raskt å avklare fremtidig formål med tomten, etter et salg.

I sakspapirene nevnes ikke tall, men i en verditakst i fjor ble Kongens gate skole verdsatt til rundt 40 millioner kroner. Skolen står i dag temmelig tom, men Kulturskolens teatergruppe og Aftenskolen leier i lokalene.

Kulturskolen må flytte

Kristiansand Eiendom skriver at kulturskolen kan flytte til et nabolokale ved siden av turnhallen, alternativt flytte til et brakkeanlegg på Odderøya.

En totalrenovering av skolen ble i 2010 kalkulert til å koste minst 214 millioner.