Mannen i 40-årene hadde gjemt flesteparten av sigarettene bak noen plater i veggene og bakdørene. Foto: Anne Smith Lorentz
16 200 sigaretter og 10,5 kg tobakk ble beslaglagt Foto: Anne Smith Lorentz
En pall med fruktdrikken Capri Sonne var i varebilen som ble stoppet av politiet i Flekkefjord. Foto: Anne Smith Lorentz
1581 kg kjøtt var i varebilen, deriblant forskjellige pølser og halalkjøtt. Foto: Anne Smith Lorentz
Helge Breilid, kontorsjef ved Tollregion Sør og tollinspektør Vegard Vetnes fikk tirsdag morgen oversikt over beslaget. Foto: Anne Smith Lorentz

— Bilen var overlastet, vi har ikke oversikten over konkret hvor mye det var, men den var helt full, sier etterforskningsleder Siv Helen Tveit.

Den norskregistrerte bilen ble stoppet av en årvåken politipatrulje, som syntes det var et merkelig tidspunkt å kjøre rundt på i Flekkefjord.

Tilfeldig

— Politipatruljen ønsket derfor å sjekke bilen, det var helt tilfeldig og ikke planlagt, sier Tveit.

En pall med fruktdrikken Capri Sonne var i varebilen som ble stoppet av politiet i Flekkefjord. Foto: Anne Smith Lorentz

Klokka to natt til tirsdag ble Tollvesenet i Kristiansand kontaktet.— Her har først og fremst politiet i Flekkefjord gjort en god jobb, sier Helge Breilid, kontorsjef ved Tollregion Sør.

Gjemte 16.200 sigaretter

Tollvesenet kjørte bilen til Kristiansand. Tidlig tirsdag morgen hadde Tollvesenet fått full oversikt over beslaget.

— Han gjemte sigaretter bak noen plater i dørene og på sidene her, forteller tollinspektør Vegard Vetnes.

Rundt varebilen står det paller på paller med ulike varer:

  • 16.200 sigaretter

  • 10,5 kg tobakk

  • 1581 kg kjøtt

  • 1 pall med diverse oster

  • 1 pall med fruktdrikken Capri Sonne

  • 1 pall med sjokolade, yoghurt, kjeks, coca cola og kaffi

- Skremmende

— Vi kommer borti disse partiene noen ganger i løpet av året. Det er klart, det er penger i det, men det er skremmende. Jeg har liten tro på at det er til privat bruk. Det skal nok omsettes svart i kiosker og restauranter, sier Helge Breilid.

1581 kg kjøtt var i varebilen, deriblant forskjellige pølser og halalkjøtt. Foto: Anne Smith Lorentz
16 200 sigaretter og 10,5 kg tobakk ble beslaglagt Foto: Anne Smith Lorentz

Han skuer utover beslaget, og får resultatet av opptellingen av tollinspektør Vetnes. Mannen som ble tatt i Flekkefjord er ikke ukjent for tollsjefen i sør.— Dette er en person Tollvesenet kjenner godt fra før. Han er tatt flere ganger tidligere med kjøtt og tobakk og diverse matvarer. To ganger i fjor, forteller han.

Levebrødet

- Er du overrasket?

— Nei, det er jeg ikke. Mange av dem som toll og politi tar, fortsetter i den samme geskjeften. Det er levebrødet deres, sier han.

Mannen i 40-årene har bostedsadresse på Østlandet, og var alene i bilen da han ble stoppet. Han sitter nå i varetekt i Kristiansand og vil bli avhørt en av de to første dagene. Han kom med den fullastede bilen over svenskegrensa.

Teppebombet av smuglere

— Slik varesmugling kan vi ikke demme opp for. Det er en veldig lang grense. Det er som tolldirektøren sier, vi blir teppebombet av smuglere som tar narkotika og andre varer til Norge, sier han.

Breilid forklarer at de har fokus på dette, og at Tollvesenet og politiet samarbeider godt med tanke på hva som skjer på landeveien.

— Selv om de er kommet inn i landet, prøver vi å ta rotta på noe av dette i alle fall, sier han.

Hele beslaget vil bli destruert.

Ost og mel

Mandag skrev Fædrelandsvennen om en mann som ble stoppet på kaia i Kristiansand med 1600 kilo hvetemel og 1000 kilo ost i bagasjen.

Dette skulle angivelig bli brukt privat til en bursdagsfeiring.