Grunneiere mener leieavtalen for Kvinesheia Vindpark er utløpt. Det kan true planene til SAE Vind.

Rolf Bergstrøm er grunneier i Kvinesheia-området og ønsker å stoppe den planlagte vindparken som han blir nabo til. Foto: Tarjei Leer-Salvesen

Fædrelandsvennen møter to grunneiere fra Kvinesdal på kontoret til advokat Tron Egil Høyrem i Kristiansand, som er opprørt over måten vindselskapet har gått fram på.

— Det som etter mitt syn synes å ha skjedd, er at utbyggerne oppdaget for sent at avtalen de hadde med grunneierne er utløpt. Så har de sendt brev til alle sammen om at avtalen forlenges, og unnlot å opplyse om at det ikke finnes noen avtale lengre. Det de skulle ha gjort, var å spørre pent om forhandling om en ny avtale, sier Høyrem.

SAE Vind avviser påstanden og mener varsel om fornyelse er sendt ut tidsnok.

Hemmelig avtale

Fædrelandsvennen har undersøkt leieavtalen datert 11 desember 2008. En sentral gruppe grunneiere signerte leieavtaler med SAE Vind samme dag, og avtalen er tinglyst med denne datoen. Senere sluttet andre grunneiere sluttet seg til avtalen.

Den konfidensielle leieavtalen skulle tre i kraft 30 dager etter signering og kunne fornyes innen fem år, altså innen 10. januar 2014. Men først 21. januar kom det et brev fra SAE Vind, der selskapet påberoper seg å fornye leieavtalen.

Vil stoppe prosjektet

— Vi overtok gården fra svigerforeldrene mine, som gikk inn på denne avtalen i sin tid. Vi ble overrasket da jeg fikk brev om fornyelse av avtalen etter fristen. Vi har jo ingen avtale. Den har utløpt, sier Geir Inge Ringsbye, som nå har blitt grunneier i området.

Han har skrevet til SAE Vind og påpekt feilen. Tilbake fikk han spørsmål om han ville trekke seg fra avtalen, som han mener ikke eksisterer lengre.

En annen grunneier i området, som kjemper for å stanse hele prosjektet, er Rolf Bergstrøm. Han sa nei til utleie, og får prosjektet som nabo.

— De fornyet avtalen for sent. Nå må alt reforhandles, ellers er det ikke grunnlag for å bygge Kvinesheia Vindpark, sier han, og håper nettopp det blir konklusjonen.

- Hvorfor vil du ikke ha utbygging av vindmøller?

— Noen må tale naturens sak. Dette er et meget alvorlig inngrep i et flott naturområde. Kvinesheia ligger rett i hovedtrekkruta for fugl ut og inn av Norge. Her er derfor registrert både hubro og kongeørn foruten mindre rovfugl, sier Bergstrøm.

- Gyldig avtale

Hos SAE Vind mener man avtalen er gyldig, og ser ikke noe behov for reforhandling.

- Har SAE en gyldig avtale for disse områdene i dag?

— Vi mener det, ja. Avtalen trådte i kraft i februar 2009, og er fornyet innenfor fristen i februar 2014, sier Anders Gaudestad, administrerende direktør i SAE Vind.

Han viser til et brev SAE Vind sendte grunneierne to måneder etter avtaleinngåelsen, som utbyggerne mener skyver datoen for ikrafttredelse.

- Kan vi få se dette dokumentet?

— Nei. Det er unntatt offentlighet. Dette er en privatrettslig avtale, sier Gaudestad.

Konsesjon ble gitt til vindparken i 2012. Siden den gang har saken ligget til klagebehandling i Olje-og energidepartementet og er ennå ikke avgjort.