Bare fire kommuner i Agder er store nok hvis Stortinget skulle sette som kriterium at alle kommuner minst må ha mellom 15.000 - 20.000 innbyggere. Det er Grimstad, Mandal, Kristiansand og Mandal. Resten må slå seg sammen.

Forslaget ekspertutvalget la fram mandag betyr at kun fire kommuner i Agder er store nok til å fortsette som egne kommuner (se kart). I hele Norge vil det kun bli rundt hundre kommuner.I Agder vil resultatet bli rundt ti.

— Hvis dette er kommuner som ivaretar innbyggerne og hvis det er naturlige regioner, så er ti kommuner et greit tall, sier Svein Harberg, stortingsrepresentant for Aust-Agder Høyre.

Han får full støtte fra Arne Thomassen (H), ordfører i Lillesand.

— Dette treffer veldig godt slik jeg kjenner kommunesektoren. En kommune med rundt 20.000 innbyggere kan levere gode tjenester til innbyggerne.

Sentralisering

Ekspertutvalget som har foreslått at kommunene minimum må ha mellom 15.000 - 20.000 innbyggere, begrunner det nettopp med at det blir bedre tjenester og sterke fagmiljøer.

Leder av utvalget, Signy Irene Vabo, trakk mandag fram barnevern som eksempel.

— Kommuner med under 5000 innbyggere har 2,5 stillinger i barnevernet, mens fagmiljøer sier at det bør være minst fem. Det er en liten tjeneste, men det er en tjeneste som er viktig for de aller svakeste, sa Vabo.

Men i mindre kommuner frykter selv tilhengere av sammenslåing konsekvensen av så stor kommuner.

— Med et slikt krav må du slå sammen hele Setesdal med Vennesla eller Kristiansand. Det vil føre til enorme avstander og en sentralisering vi ikke ønsker. Derfor må det være andre kriterier enn bare antall innbyggere, sier Bjørn Ropstad (KrF), ordfører i Evje og Hornnes.

Ikke krav

Allerede nå sier regjeringen at selv om de ønsker større kommuner, er det neppe aktuelt å sette et krav til hvor mange innbyggere en kommune bør ha.

— Vi setter ikke noe minimumstall på antall kommuner, men ekspertutvalget sier at det er tankevekkende hvilke utfordringer kommunene står overfor og de gir klare råd til hva som skal til for å gi gode tjenester, sier Jardar Jensen (H), statssekretær i kommunaldepartementet.

Det som skal til, er altså større kommuner. Regjeringen mener det også er best for lokaldemokratiet, siden alternativet er interkommunale selskaper som ikke er folkevalgt.

— Men dere vil også at sammenslåing skal være frivillig. Vil vi ikke fortsatt få kommuner med 800 innbyggere?

— Kommunenorge vil være mangfoldig, men mange vil nikke anerkjennende når de leser rapporten og vil være opptatt av sterke lokalsamfunn og kommuner som leverer gode tjenester.

Søgne og Songdalen

Selv om regjeringen ikke vil stille krav om antall innbyggere, er det likevel kommuner på 15.000 som kan bli resultatet i Agder.

Et av de første stedene det kan skje er i Søgne og Songdalen.

— I et sentralt område som vi ligger, er ikke 15.000 et avskrekkende tall, men i mer perifere områder blir avstandene veldig store, sier Johnny Greibesland, ordfører i Songdalen.

— Bør Songdalen slå seg sammen med Søgne?

— Jeg vil vente til saken kommer til kommunestyret, men jeg har sagt at å slå sammen med Søgne er ikke det verste som kan skje.

Tror kommunene sier nei

Bjarne Jensen er tidligere rådmann i Kristiansand og nå professor ved Høgskolen i Hedmark. Han tviler på at kommuner på mellom 15.000 - 20.000 innbyggere blir resultatet av en kommunereform. Han tror ikke det er en spesielt god ide heller.

Professor i offentlig økonomi, Bjarne Jensen, har ingen tro på at resultatet av den kommende kommunereformen blir hundre kommuner i Norge og ti i Agder.— Høyre skal ha støtte fra både Stortinget og egne ordførere, så jeg tror ikke det kommer så mye ut av dette, sier Jensen.

Han var rådmann i Kristiansand fram til 1990 og kjenner kommunenorge svært godt gjennom forskjellige stillinger han har hatt senere.

— De fleste mener at dette er noe kommunene selv skal bestemme, og da ender det opp med folkeavstemminger. Da er det nok mange som vil se fordelene av små kommuner, sier Jensen som selv ikke er noen tilhenger av store kommuner.

Ifølge Jensen er det ofte ikke størrelsen på kommuner som avgjør om man får tak i kvalifisert arbeidskraft. Han mener også at regjeringens ekspertutvalg overser at innbyggerne i små kommuner er mer tilfreds enn i store.