SEN KVELDSTRENING: Knut Nilsen er klar på at han liker best å trene sent om kvelden. – Da blir jeg trett i kroppen og kan sovne umiddelbart etter en god dusj, sier han. Bildet er tatt inne treningsstudioet Fitness 24/7 på Lauvåsen. Foto: Kjartan Bjelland
MORGENTRENING: Phillip Eikås, Kjell Rune Sløgedal og Arild Dyve tråkker til på Elixia i Vågsbygd. Tre til fire ganger i uka er de på morgentrening før de drar videre på jobb. Foto: Tore André Baardsen
SEN KVELDSTRENING: Knut Nilsen er klar på at han liker best å trene sent om kvelden. – Da blir jeg trett i kroppen og kan sovne umiddelbart etter en god dusj, sier han utenfor Fitness 24/7 på Foto: Kjartan Bjelland

— Man får en «boost» på starten av dagen. Når du kommer på jobb og andre sitter med kaffekoppen og prøver å våkne til, er du allerede godt i gang, sier Arild Dyve.

Sammen med kompisene Kjell Rune Sløgedal og Phillip Eikås er han for lengst ferdig med sin treningsøkt for dagen, og klokka har knapt passert 08.30. Mellom 10 og 15 år har de gått tidlig på trening. Mye for å få en god start på dagen, men det sosiale er nesten det viktigste.

I den andre enden av skalaen finner vi Knut Nilsen, som elsker å trene sent flere ganger i uka.

— Jeg liker å trene intensivt, og det gjør jeg best utenom klokka 16-20, når det er masse folk her på treningssenteret. Da blir det altfor mye venting på å slippe til, mens vi om kvelden eller natta bare er en drøy håndfull som veksler på å bruke apparatene, sier han.

Midt på dagen best

Ståle Pallesen, professor ved psykologisk fakultet ved Universitet i Bergen og seniorforsker ved nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, sier at de overnevnte «morgenfuglene» og «nattmennesket» tilhører sjeldenhetene.

— Ekstreme A-mennesker og ekstreme B-mennesker er på ingen måte så vanlig som de som ligger et sted midt i mellom. Det er ingen fasit på når på døgnet det er best å trene, men forskning peker på enkelte trekk, sier Pallesen.

Sen ettermiddag er for de fleste den optimale tiden å trene på, i hvert fall hvis du vil trene hardt.

— Trening i 16-17-tiden trekkes fram som det perfekte, da er kroppstemperaturen vår en hel grad varmere enn på morgenen. Det gjør at musklene blir mer tøyelige og treningen mer effektiv. Risikoen for skader minsker også, og oksygenopptaket vårt skal være på topp i samme tidsrom, sier Pallesen.

Trener man sent, er kroppens energilagre som regel mer fylt opp enn om morgenen. Det gjør at mange vil oppleve at de kan løfte tyngre vekter da. Er målet å kvitte seg med fett, kan en morgentrening uten frokost i forkant være smart. Det skriver helse- og treningsterapeut Halvor Lauvstad om i boka «Trening som forbrenner fett».

— Dette er fordi glykogenlagrene er tomme på morgenen, og kroppen henter energi fra fettcellene under løpeturen, påpeker han.

Individuelle forskjeller

Treningsekspert Kari Jaquesson mener menigmann selv må finne ut hva som passer best:

— Noen kan oppleve å sove dårligere etter å ha trent på kvelden, mens andre sover bedre igjen. Det viktigste er at du får trent, enten det er tidlig eller sent, sier Jaquesson .

Blant morgenfuglene mener Phillip Eikås at kameratene får like mye igjen av å trene tidlig om morgenen som ellers på døgnet.

— Det eneste minuset er at man bruker litt lengre tid på å varme opp kroppen, sier han.

B-mennesket Knut Nilsen har et medlemskap på et døgnåpent treningssenter som gjør at han kan trene så sent han vil.

— Etter en god kveldsøkt blir jeg trett i kroppen og kan sovne umiddelbart etter en god dusj, sier han.

Slik blir du et A-menneske

Søvnforsker gjennom mange år, Ståle Pallesen, vedgår at han er et B-menneske.

— Jeg har trent om natten selv, og man må være obs på at det å trene sent kan forsinke døgnrytmen. Ønsker du å bli mer A-menneske, som samfunnet nok legger opp til, vil jeg ikke anbefale dette.

Pallesen mener en god måte å gå fra B- til A-menneske er følgende:

— Ta utgangspunkt i når du våkner i helgene. Sørg for å eksponere deg for så masse lys som mulig den første timen etter dette. Om kvelden og ettermiddagen bør du gå med solbriller utendørs, selv om det ikke er sol ute. Om du er disiplinert, bør du kunne fremskyve tidspunktet for lyseksponering med 30 minutter per døgn, slik at du i løpet av en uke kan endre døgnrytmen med 3,5 timer- - uten å miste søvn.