— Det ble et solid ja til opprettelse av trossamfunn.

Det sier Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), til Fædrelandsvennen.

Det var på NLMs generalforsamling fredag ettermiddag dette ble avgjort, og det er ikke hver dag organisasjonen vedtar ting som dette.

— Dette er historisk, sier formann i hovedstyret i NLM, Lars Gaute Jøssang.

Liberal kirke

Grunnen til at misjonsforeningen ønsker å etablere et eget trossamfunn, er at mange mener Den norske kirke har blitt for liberal. Dette gjelder særlig spørsmål om homofili. Fredag ettermiddag stemte hele 548 personer for opprettelsen av eget trossamfunn, mens kun 121 stemte mot.

Espen Ottosen, informasjonsleder i NLM, tror ikke endringen vil bli veldig tydelig i praksis. Foto: NLM, Silje Måseide

— Et stort flertall av de som stemte for dette, gjorde det ikke fordi de selv hadde behov for et eget trossamfunn, men fordi de visste at det betyr mye for noen, forteller Ottosen og legger til:- Du skal lete lenge i misjonsorganisasjonen for å finne noen som hadde dette som hjertesak.

Eget kirkesamfunn

Ottosen regner med at mange av de som stemte ja, likevel ikke vil melde seg inn i det nye trossamfunnet.

— For mange vil ikke dette ha så mye å si i praksis. Men de som ikke ser det som naturlig å være medlem av Den norske kirke har nå fått et fullverdig alternativ, og vil få et eget kirkesamfunn å tilhøre, sier han.

Saken avgjort

For de fleste i NLM er nå saken avgjort, og Ottosen håper at ingen vil melde seg ut av organisasjonen på grunn av vedtaket.

— Jeg håper ikke det, og jeg har ikke fått noen signaler om det heller. Mange er opptatt av å vise fremover at NLM vil fortsette å være en misjonsorganisasjon selv om vi oppretter et eget trossamfunn, forteller han.

Også generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband, Øyvind Åsland, er glad for vedtaket som ble gjort fredag.

Evjemann og generalsekretær i NLM, Øyvind Åsland, er godt fornøyd med vedtaket om et eget trossamfunn. Foto: NLM, Jonathan Ekström

– Det er et fornuftig vedtak. Jeg stemte selv for, og sto bak hovedstyrets forslag, sier han.

Diskutert tidligere

Forslaget om å opprette et eget trossamfunn var først oppe til diskusjon i 2009. Da ble det vedtatt å utsette beslutningen.

– Forslaget kom først på grunn av nye vedtak i Den norske kirke som ble gjort rundt 2009. En del av våre medlemmer valgte da å melde seg ut av Den norske kirke, og det oppstod et behov for et eget trossamfunn, forteller Åsland.

Evjemannen er usikker på hvor mange som kommer til å melde seg inn i det nye trossamfunnet:

– Jeg vet ikke, men tror nok det blir noen hundre ganske raskt.