— Det er ikke så lett å si beinhardt ja eller nei til det, sier Øystein Sæbø ved Universitetet i Agder. Han forsker på ungdoms deltakelse i sosiale medier.

Sæbø er mye mer opptatt av å trene opp de unges ryggmargsreflekser. Lære dem hvordan de skal oppføre seg i sosiale medier. Han synes det er mer vesentlig enn å kreve innsikt i alt de foretar seg.

— Det å skape ryggmargsreflekser er mye viktigere enn å for eksempel sitte på kontoret og overvåke barna på Instagram, Facebook, Twitter eller Snapchat.

For mens de voksne gjerne er på Facebook, er barn ofte på helt andre arenaer. Arenaer der de voksne ikke er.

— Og dermed vil det være helt umulig å ha oversikten 24/7 uansett, resonnerer han.

- Uproblematisk

Alexis Lundh, leder for Ungdom & Medier, en organisasjon som hjelper tenåringer og voksne i møte med massemediene, synes spørsmålet er uproblematisk. Klart man skal følge barna sine, mener han.

Det vil være hjerterått å ikke bli med 13-åringen inn på en arena der det ikke finnes spilleregler eller fair play.

— Når jeg spør foreldre om de følger barna sine på hesteridning eller fotballtrening, svarer de fleste «ja, det gjør jeg». Og da sier jeg at det ville vært veldig unaturlig å ikke følge dem når de går inn i de sosiale mediene, også, sier Lundh.

— Det vil være hjerterått å ikke bli med 13-åringen inn på en arena der det ikke finnes spilleregler eller fair play. De unge bruker mange timer daglig på nettet og i sosiale medier, og da vil jeg si at det er totalt ansvarsløst å ikke være til stede som voksen.

Lundh synes også det bør være helt naturlig at man innad i familier er venner i sosiale medier. Og at man snakker og diskuterer det som skjer der, for de unge har behov for innspill.

— Men det bør holde å være venn eller følge barnet sitt i sosiale medier, jeg tror ikke man skal kreve at man skal logge seg inn på kontoene deres.

- Kan ikke kreve innsyn

Det tror heller ikke Guro Skåltveit, senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet.

— Når barna er 13 år, begynner de å bli små voksne. Og vi som foreldre, må begynne å gi litt slipp. Det å kreve at du skal bli venn med dem på for eksempel Facebook, synes jeg er uheldig, sier hun og begrunner det med at jo mer foreldre innfører tvangs- eller overvåkingsregimer, jo mer skyver man de unge vekk fra seg. For det handler om tillit.

Og til de foreldrene som tror at de får full kontroll, bare de følger med på barnas vegg i sosiale medier, så har Skåltveit andre nyheter:

Når barna er 13 år, begynner de å bli små voksne. Og vi som foreldre, må begynne å gi litt slipp.

— Det er naivt. For barna lager jo gjerne lukkede grupper foreldrene ikke får innsyn i, eller så kan de blokkere dem.

På Instagram er det vanlig at de unge har to profiler, en åpen og en privat. Så selv om du tror du har kontroll der, er det mye mulig ungdommen også har en bruker du ikke får innpass i.

Gi slipp på kontroll

Filosof og foredragsholder Einar Øverenget mener at alder er et nøkkelord.

— Det er stor forskjell på 13-åringer og 17-åringer. Å kreve at 17-åringen skal være venn med deg på Facebook, er å gå for langt. Man må gi fra seg kontroll.

For han synes det er viktig at de unge får anledning til å holde noen ting for seg selv, slik at de kan etablere seg uten foreldrenes oppsyn.

— Og ved å følge dem fratar du på noen måter barnet et sted der han eller hun kan utvikle sider av seg selv uten å møte foreldrene.

Kommer du over sønnens eller datterens uutloggede Facebook-profil, er det ikke OK å snoke rundt i meldingene der, mener Datatilsynet. Foto: ntb scanpix

Foreldre bør derfor spørre seg om hvor mye de vil vite om barnet sitt.— Hadde du kommet over dagboken ulåst på sengen, ville du lest? Det handler om hvor mye privatliv du ønsker å gi barnet. Eller hvor mye kontroll du som forelder vil ha, mener filosofen.

- Ikke snok!

— Det å snoke rundt, er helt uakseptabelt! Kommer du for eksempel over profilen til sønnen når han har glemt å logge seg ut, er det ikke greit å lese hans private meldinger der, utbryter Skåltveit.

Og dersom datteren ikke har lyst til å være venn med deg på Facebook, så må du ikke lage noe nummer ut av det. De unge trenger et privatliv, og det må de få lov til å ha, mener hun.

— Noen foreldre kan sikkert begynne å lure dersom barna ikke vil være venn med dem i sosiale medier. Kanskje de tror det betyr at de har noe å skjule.

Men det er først hvis du har veldig, veldig god grunn til å være bekymret, at det å bruke tvang og makt til å sjekke dem på sosiale medier bør vurderes som en siste utvei, råder hun.

Hvis barna vil?

Dersom barna eller ungdommen har lyst til å være venn med foreldrene i sosiale medier, mener ekspertene det må være greit.

— Men det må være basert på enighet og ikke krav, det er en vesentlig forskjell, sier Skåltveit og anbefaler at henvendelsen skal gå oppover. Altså, at ungdommen selv spør, så kan forelderen si ja.

Husk at det du deler, også vil spre seg i barnas nettverk.

Sæbø ved UiA er opptatt av at voksne som velger å være venn med barna sine i sosiale medier, skal tenke nøye gjennom hva de deler.

— For dersom de poster eller deler info om barna, som kanskje er morsomt eller gøyalt akkurat der og da, er det ikke sikkert det er det om et år. Husk at det du deler, også vil spre seg i barnas nettverk, avslutter han.