— Vi hadde åtte flagg i hver si flaggstang på den gamle Lundsbroa. Alle var borte, sier Therese Simensen Rossing til Fædrelandsvennen.

Therese Simensen Rossing ble lei seg da hun oppdaget at alle de åtte homoflaggene var stjålet fra flaggstengene på Lundsbroa. Foto: Privat

Onsdag hang hun opp flaggene i anledning Skeive Sørlandsdager. Da hun skulle hente dem igjen grytidlig mandag morgen var det ingen flagg der.— Jeg ble veldig trist og lei meg. Vi har hengt opp flaggene i mange år. Det har skjedd at et par av dem har forsvunnet, men at alle var borte var skikkelig vondt, sier hun.

Fant flagg i Otra

Tre av flagglinene var kappet rett av, mens fem av flaggene var firt ned og stjålet. Ett av flaggene fant hun igjen like under broa.

— Det var enda tristere å se flagget ligge og flyte i elva. Jeg ble helt målløs, forteller Rossing.

Det står fire flaggstenger på hver side av Lundsbroa. Alle hadde regnbueflagget i toppen onsdag kveld, men allerede torsdag forsvant det første.

Lei seg

Etter at Rossing hadde hentet det ene flagget opp fra elva la hun ut et bilde på sin Facebook-profil. Det så Ingrid Cecilie Engel Sødal, og tok kontakt med Fædrelandsvennen.

Lesbiske Inger Cecilie Engel Sødal fotografert under Skeive Sørlandsdager i helga. Foto: Privat

— Dette er en av grunnene til at vi fortsatt må gå i tog. Noen tror vi gjør det bare fordi vi er homofile, men det er jo for å bli kvitt stigmatiseringen og vise at vi må ha retten til å være dem vi er, sier Sødal.Hun forteller at hun ble lei seg over at samfunnet ikke har kommet lenger da hun så bildet av hærverket.

— Alle elsker ikke på standard A4-måte. Noen er skapt med evnen til å elske likekjønnede. Det er vondt at ikke vi kan være et rausere samfunn, forteller hun.

Vurderer anmeldelse

Lene Tønnessen er gift med Therese Simensen Rossing og leder av LLH Sør (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner). Hun sier de vurderer å politianmelde hendelsen.

Lene Tønnessen, leder av LLH Sør (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner). Foto: Reidar Kollstad

— Vi vurderer det. Det er ikke noe gøy når sånt skjer. Hvorfor er det gjort? Er det hærverk, eller noen som ville ha souvenir fra festivalen? Vi får en litt ekkel følelse, og at ett flagg lå i elva tyder jo på at noen mener regnbueflaggene hadde hengt i Kristiansand lenge nok, forteller hun.Hun sier at Skeive Sørlandsdager var en suksess, og at de ikke har hatt liknende hendelser under selve festivalen.

— Dette er en veldig kjip avslutning på noen flotte festivaldager, og den eneste negative vi har opplevd. Alt i alt har det vært 99,9 prosent positive tilbakemeldinger, så derfor var det ekstra kjedelig å avslutte det på denne måten, sier hun.

Forsvinner flagg av og til

Det er parkvesenet i Kristiansand kommune som er ansvarlig for flaggstengene på Lundsbroa.

Driftssjef Kurt Tange Jensen i Kristiansand kommunes parkvesen. Foto: Reidar Kollstad

Driftssjef Kurt Tange Jensen sier at det av og til forsvinner flagg når det henges opp spesielle arrangementflagg.— De norske flaggene forsvinner sjeldent, men når det er arrangementer forsvinner av og til ett eller to. Jeg har ikke hørt at alle har forsvunnet noen gang tidligere, sier han.

Jensen nevner Tall Ships Races som et eksempel på en type flagg som har forsvunnet flere ganger fra Lundsbroa.