Denne sommeren har Utrykningspolitiet stanset 428 førere som har kjørt i ruspåvirket tilstand. Det er 80 prosent flere enn for tre år siden.

– Vi har sett en voldsom økning de siste årene, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Forklaringen er ifølge ham todelt: Først og fremst bedre metoder, blant annet flere måleinstrumenter, men også flere ruskjørere på veiene.

– Vi er blitt mer effektive. Nå tar vi for eksempel mange som er ruset på narkotika, eller beroligende midler og andre medikamenter, sier Karlsen.

– Flere kjører i narkorus

Han forteller at UP og Folkehelseinstittutet i disse dager samarbeider om å undersøke forekomsten av ruskjøring i Norge. Rapporten er ikke klar ennå.

– Det vi vet hittil, er at det antageligvis ikke er flere som kjører alkoholpåvirket, men mye tyder på at flere enn før kjører ruset på narkotika og medikamenter, sier Karlsen.

Hittil i år viser UPs tall at en av fire ruskjørere er alkoholpåvirket, mens to av tre skyldes såkalt «annen rus», det vil si narkotika eller medikamenter.

Tar flere kriminelle

UP-sjefen ser en klar sammenheng mellom ruspåvirket kjøring og narkotikakriminalitet, og sier politiet ofte gjør beslag når de stopper slike førere.

– Dette er en type førere vi er spesielt på utkikk etter, sier Karlsen, og utdyper:

– Kriminelle har en tendens til å kjøre for fort, og vi er blitt flinkere til å sjekke identiteten og bilene til dem vi stopper. Dermed pågriper vi stadig flere på veiene for ting som narkotikahandel og vinningskriminalitet, sier Karlsen.

Stabilt antall råkjørere

Over 14.000 råkjørere er blitt registrert av UP i sommer. Dette er omtrent som tidligere år.

– Antall fartssyndere er ganske stabilt, men det er altfor mange som kjører altfor fort, sier Karlsen.

UP gjør rundt 5000 førerkortbeslag i året på grunn av fart. Ifølge UP-sjefen tar de hvert år, også i år, førere som har kjørt i rundt 200 kilometer i timen.

– Selv om gjennomsnittsfarten på norske veier er gått noe ned de siste årene, har vi ikke fått gjort så mye med de aller verste, sier Karlsen.

Flere bruker bilbelte

Et lyspunkt i sommerens statistikk er at folk er blitt flinkere til å bruke bilbelte.

– Vi tar stadig færre, og det er vi glad for. Det viser kanskje at nye tiltak, og Vegvesenets bilbeltekampanjer nytter.

Distriktsleder i Trygg Trafikk i Hordaland, Knut Olav Røssland Nestås, har samme inntrykk.

– Bilbeltebruken er bra i Norge, det viser både UPs tall og tall fra det nasjonale sikkerhetsarbeidet, sier han.

– Må ikke legge ned UP

Nestås mener det er interessant at UP tar flere ruskjørere, men mener det er vanskelig å lese noe generelt om bruk av rusmidler ut fra tallene.

– Jeg tror det først og fremst viser at UP har fått bedre måleinstrumenter og gjør en bedre jobb enn tidligere, sier den lokale Trygg Trafikk-lederen.

Derimot mener han statistikken viser at det vil være helt feil å legge ned Utrykningspolitiet, slik et regjeringsoppnevnt utvalg har foreslått.

– Dette arbeidet viser hvorfor det er så viktig å beholde UP. De har gjort en kjempejobb og må styrkes, ikke svekkes eller avvikles, sier Nestås.