Psykiatrisk sykepleier Hrønn Steingrimsdottir sier hun opplevde at kvinnen fra Sørlandet var på en veldig fin vei da hun flyttet fra Sørlandet. Psykiatrisk sykepleier Hrønn Steingrimsdottir sier hun opplevde at kvinnen fra Sørlandet var på en veldig fin vei da hun flyttet fra Sørlandet. Foto: Jacob Buchard

– Virker som hun ble gjort avhengig

En psykiatrisk sykepleier sørlandskvinnen hadde i Norge mener terapeuten har gjort henne avhengig av ham.

AGDER: – Det er så utrolig trist, sier Hrønn Steingrimsdottir. Hun har vært psykiatrisk sykepleier for sørlandskvinnen i flere år. De har holdt kontakten siden hun flyttet fra Sørlandet.

På god vei

– Jeg opplevde at hun var på en veldig fin vei. Hun ville så gjerne ha noe annet i livet. Hun hadde lyst til å bli selvstendig og leve et liv uten å være avhengig av Nav, sier Steingrimsdottir.

Hun var derfor glad da kvinnen fikk sin lille forretning i gang og klarte å kjøpe et eget hus.

– Hun ville være noe annet enn pasient. Det heiet jeg på, og forsto at hun ville begynne på nytt utenfor Sørlandet, sier sykepleieren.

Les også: Plaget av angst ba kvinnen om hjelp på Facebook – svaret hun fikk ble kostbart

Ble kritisk

Hun forteller at de hadde mindre kontakt da kvinnen flyttet ut av landsdelen, men forsto at det ikke var så lett for henne å ta steget ut fra en beskyttet tilværelse til et selvstendig liv på et helt nytt sted.

Da hun hørte at hennes tidligere pasient skulle flytte til Spania var hun først imponert over at hun turte det. Etter hvert som hun fikk høre mer om opplegget ble hun mer spørrende, så skeptisk og til slutt svært kritisk.

– Jeg ba henne komme hjem. Det opplegget jeg ble skissert framsto svært uprofesjonelt og uetisk. For meg virker det som om hun ble gjort avhengig av de to behandlerne, og det var ingen andre i livet hennes i Spania enn dem.

Erik Bisgaard sier til Fædrelandsvennen at en sykepleier anbefalte klienten å flytte. Steingrimsdottir avviser at hun har gjort dette.

– Jeg har ikke anbefalt henne å flytte, sier hun.

Les også: Terapeuten: – Hadde vi fortsatt så hadde hun kommet gjennom

– Utnyttet økonomisk

Steingrimsdottir er også svært kritisk til det hun har hørt om behandlingsformen og kontakten de har fått. Behandleren skal tilsynelatende ha snakket mye om sine egne private utfordringer.

– Det økonomiske aspektet er er et annet moment. For meg framstår det som at han gjennom et avhengighetsforhold har utnyttet henne økonomisk. Det å utnytte en klient i en sårbar behandlingssituasjon oppleves nok som et overgrep, sier den psykiatriske sykepleieren.

I intervjuet med Fædrelandsvennen sier Bisgaard at kvinnen ikke følger opp behandlingen.

Dette er ikke slik sykepleieren kjenner klienten

– Jeg har opplevd at hun har fulgt avtaler og behandling og tatt imot de tilbud som hun har blitt anbefalt, sier Steingrimsdottir.

Dette er også i tråd med det andre psykologer har sagt om kvinnen tidligere, og som står i rapporter Fædrelandsvennen har lest.