— Sykehusledelsen tåler åpenbart ikke debatt om de strategiske valgene de gjør, sier Høyres utvalgsleder John Hansen.

Gikk i protest

Vedtaket kommer etter at sykehusledelsen reiste seg og gikk i protest fra et møte i Overordnet samarbeidsutvalg (OSS) 5. desember. Der satt representantene fra kommunene i Agder tilbake med hakeslipp. Sykehusledelsen mente det var hensiktsløs å fortsette samtalene da det ble stilt spørsmål om grunnlaget og mandatet for Utviklingsplan 2030 (Se fakta).

— Jeg anser den hendelsen som oppklart og avsluttet og har ingen ytterligere kommentarer, skriver administrerende direktør Jan Roger Olsen i en sms til Fædrelandsvennen.Avisens oppfølgingsspørsmål om hvem saken er oppklart med og hva oppklaringen viste, er foreløpig ikke besvart.

Det var utvalgets leder, Arendals rådmann Harald Danielsen, som stilte de kritiske spørsmålene til sykehusledelsen. Han sier til Fædrelandsvennen at han ikke har hørt et ord om hendelsen fra sykehusledelsen i ettertid.

- Må tåle spørsmål

Flekkefjord Høyres John Hansen er klar i sin tale:

— Hvis du deltar i et organ, hvis mål er overordnet strategisk samarbeid, så må du tåle kritiske spørsmål, sier han.

— Hvorfor gikk sykehusledelsen fra møtet?

— Sykehusledelsen tåler åpenbart ikke debatt om de strategiske valgene de gjør. En slik reaksjon viser at de ikke har argumenter, sier Hansen og går inn i det han definerer som sakens kjerne:

— Helseministeren, hans statssekretær og Helse Sør-Øst har sendt andre signaler enn sykehuset selv svarer med i Utviklingsplan 2030. Sykehuset sier de har fått en bestilling om å legge ned døgnplasser i psykiatrien og omgjøre dem til poliklinisk behandling. Men signalene som ble gitt, gikk ut på at de ikke skulle redusere sengekapasiteten, men øke den polikliniske kapasiteten. Stikk i strid med det Utviklingsplan 2030 legger opp til. Sykehusledelsen oppfatter det som mistillit. Men hvor skal man ellers diskutere det, enn i nettopp Overordnet samarbeidsutvalg? spør Hansen.

Svar fra direktøren

John Hansen sier til Fædrelandsvennen at han har tatt saken opp med administrerende direktør Jan Roger Olsen i et brev. Og at han har fått svar:

— Svaret var inkjevetta (ingenting red.anm.). Han avsluttet til og med brevet med at han var enig i at det er nødvendig med samarbeid, fnyser Hansen.

Tillit

— Har dere tillit til sykehusdirektøren?

— På dette tidspunktet i prosessen er det ikke spørsmål om tillit til direktøren. Han har ikke sagt noe. Men vi har svært liten tillit til prosessen som er ført, sier Hansen.

— Hva forventer dere vedtaket fører til?

— Kanskje finner sykehusledelsen en gang ut at det er lurt å ta lokalpolitikerne på alvor i forhold til samhandling. På et tidspunkt må de forstå at vi er en avtalepart de må forholde seg til, sier Hansen.