20 ÅR MED FILLER: Annemor Sundbø (tv) grunnla sitt Ose Ullvare på grunnlag av gamle ullfiller for 20 år siden. Lørdag inviterte hun til åpent hus med fire utstillinger. Her prates det ull, votter og mønster med Maryanne Lidtveit. FOTO: JOHS. BJØRKELI.
INGEN OSEBLUES: Bluesmannen Johnny Augland kan bare beklage: Det blir ingen blueslaurdag på Ose i det som skulle vært 10-årsjubileum i år. FOTO: JOHS. BJØRKELI.

BYGLAND: For 125 årsiden fikk mini-bygdebyen Ose, øverst i Bygland, sin første butikk. Med knaptflertall i styret ble samvirkelaget bygget der Annemor Sundbø driver sitt OseUllvare i dag.

Denne første butikken ble erstattet av nybygning i 1934 – som Sundbø kjøpte for 20 år siden da dagens COOP-butikk et parsteinkast unna ble bygget kloss inntil riksvei 9. ## Grillfest i regn

Regnvær ogbare sju varmegrader til tross, nær 100 sambygdinger fra grendene øverst iBygland møttes lørdag til grillmat, kake og hyggelig prat utenfor den nyeCOOP’en – som altså er 20 år i år.

Tidligerestyreleder da dagens samvirkelag ble bygget, Arne Bjørgum, forteller at det vardelte meninger i styret da det i 1993 besluttet å bygge nytt. Det var mangegrunner til å frykte at båten ikke vil bære økonomisk.

-Menflertallet av medlemmene krevde nytt bygg. Det gamle var altfor tungvint. Duville ikke fått noen til å jobbe der i dag, sier Bjørgum.

Dagenssamvirkelagbestyrer, Vigdis Beisland, forteller at omsetningen i fjor var ca. sju millioner kroner mot tre millioner for 20år siden. Hun berømmer bygdefolk for at de stiller opp omkring butikken.

-Men allefestivalene her, hyttefolket, turisttrafikken og bensinstasjonen vi har fått,bidrar også til at det går bra, sier hun.

Fillehaug i 20 år

AnnemorSundbø kunne i anledning jubileet sitt by på hele fire utstillinger avtekstiler i ull fra fillehaugen hun tok med seg fra Torridal Tweed til Ose for20 år siden. Dette var ullvotter, kofter med mer som siden har dannetgrunnlaget for flere bøker, mønsterbanker og som har brakt tekstilkunstner,ull— og mønsterekspert og forfatter Annemor Sundbø verden rundt.

-Jeg harstadig besøk av tekstilkunstnere, studenter og andre strikkeinteresserte hittil Ose Ullvare, forteller hun.

Ogsådesignere fra Burbury har funnet inspirasjon fra mønstre blant ullfillene tilAnnemor Sundbø.

Mat og country, ingen blues

Senere isommer blir det både matfestival og countryfestival på Ose. Men blueslaurdagblir det ikke i år.

-Vi mådessverre ta pause i sommer. Egentlig skulle vi hatt 10-årsjubileum medknallgodt program, men sponsorene sviktet det vi hadde blitt enige om, sierJohnny Augland, selv en av Sørlandets og Norges mest anerkjente bluesmusikere.

Dermed fårikke publikum høre et ifølge Augland «fenomenalt husorkester», Junior Watson, Knut Reiersrud, Vidar Busk,Reidar Larsen og han selv på scenen mellom Ose Turistheim og grendehusetui år.

-I ni år harvi klart oss uten sponsorer. Vi hadde tenkt å dra til ekstra ved hjelp avsponsorer i år. Men vi gir ikke opp. Dette er bare ei pause. Vi kommer sterkttilbake neste år, sier Johnny Augland.