KADAVER: Sauene ble grundig undersøkt. Bak: Rovviltkontakt Tom Aurebekk Udø, Anders Dahlgren, Trond Steiner Løvdal, Jan Ivar Horrisland og Vidar Løvdal. Foto: Steffen Stenersen
PÅ INSPEKSJON: Rovviltkontakt Tom Aurebekk Udø i Statens naturoppsyn mener det er ulv som har drept sauene i Tjomsås. Anders Dahlgren, Trond Steiner Løvdal, Jan Ivar Horrisland og Vidar Løvdal følger med. Foto: Steffen Stenersen
KADAVER: Rovviltkontakt Tom Aurebekk Udø i Statens naturoppsyn undersøker en av de drepte sauene. Kollega Anders Dahlgren noterer. Foto: Steffen Stenersen
SAMLER RESTEN: Jan Ivar Horrisland hjelper Vidar Løvdal med å frakte de resterende sauene tilbake til beitet like ved huset. Foto: Steffen Stenersen

VENNESLA: — Det er fortvilende. Jeg har brukt hele dagen på å lete etter sauene mine. De var vettskremt, sier sauebonde Vidar Løvdal til Fædrelandsvennen.

I 15 år har Vidar Løvdal drevet sauedrift i Tjomsås ved Øvrebø i Vennsla, og aldri vært plaget av ulv. Dette forandret seg onsdag, da han fant fire av sauene sine brutalt drept.

Samtidig var de gjenlevende rømt. De 60 sauene hadde gjemt seg under en fjellskrent, og var livredde.

KADAVER: Sauene ble grundig undersøkt. Bak: Rovviltkontakt Tom Aurebekk Udø, Anders Dahlgren, Trond Steiner Løvdal, Jan Ivar Horrisland og Vidar Løvdal. Foto: Steffen Stenersen

Løvdal mener ulven må ha slått til i løpet av natten eller de tidlige morgentimene.

"Antatt ulv"

— Det er en ekkel følelse å komme hit og oppdage at det er helt stille, sier han.

Løvdal sier han ikke helt trodde på de første meldingene han fikk om at ulven skulle ha vært på jakt etter mat.

— Jeg fikk en melding om at noen sauer lå på ryggen, men det hender det at de gjør. Så var det noen som sa de hadde sett ulven, men noen ser jo ulv hele tiden. Jeg skjønte det ikke før jeg så det med egne øyne, sier sauebonden.

Statens naturoppsyn flådde alle de fire kadavrene, på jakt etter bitt. De bruker terminologien "antatt ulv", som er det nærmeste man kommer å kunne bekrefte ulv, uten faktisk å ha sett den.

- Tydelig at det er en ulv

— Det kunne vært en hund, men den biter mer tilfeldig. Avlivningsmetodene viser tydelig at dette er en ulv, sier rovviltkontakt Tom Aurebekk Udø i Statens naturoppsyn.

Han forklarer at ulven har bitt strategisk, for å drepe. Det ble talt flere bitt mot blant annet hals, hjerte og buk på sauene.

KADAVER: Rovviltkontakt Tom Aurebekk Udø i Statens naturoppsyn undersøker en av de drepte sauene. Kollega Anders Dahlgren noterer. Foto: Steffen Stenersen

Vidar Løvdal har aldri vært plaget med ulv før, men vet at det har forekommet ulv i fylket flere ganger gjennom det siste tiåret. Rovviltkontakten mener det ikke er umulig at ulven slår til igjen.— Det er vanskelig å si, men siden den først har tatt sau, så er det jo ikke umulig at den kommer tilbake, sier han.

Nå venter det erstatning for sauebonden. Det hjelper ikke mye på humøret, og han kaller det en mager trøst. Løvdal mener dette viser at opplegget med ulv i Norge i dag ikke fungerer.

- Skal ikke vær ulv i Vest-Agder

— Det skal jo ikke være ulv i Vest-Agder. De ansvarlige er ikke villige til å ta ut ulven når den vandrer inn i områder den ikke skal befinne seg i, sier han.

De fire lammene skulle til uka kjøres til Nortura, for å ende opp på norske middagsbord.

— Det som skulle bli god fårikål, endte i stedet opp som ulvemat. Det er veldig trist, sier Løvdal.

Onsdag kveld hadde han funnet igjen alle sauene sine, og var i ferd med å frakte de hjem fra beiteområdet, som ligger noen kilometer fra hjemmet hans i Tjomsås ved Øvrebø. Nå vil han ha alle sauene på beite ved huset, slik at han kan ha kontroll. Om ulven angriper igjen, kan den drepes ettersom det blir karakterisert som nødverge.

— Når jeg har dem ved huset har jeg full kontroll. Jeg sover nok ikke godt før ulven er borte, sier den fortvilte sauebonden.