LYNGDAL: — Det handler om at vi skal jobbe sammen for å trekke kundemasser til Lyngdal til beste for hele kommunen, og ikke skal bruke krefter til å motarbeide hverandre, sier daglig leder for Byggvell, Erik Grindheim.

KØ: Slik så det ut utenfor Coop Obs sitt varehus klokken 10 da varehuset åpnet i Handelsparken slik også de fem andre varehusene gjorde. Næringsaktørene i Lyngdal ønsker å samarbeide for å unngå handelskrig. Foto: Jarle R. Martinsen

Byggvell har nå sammen med Coop Obs, Biltema, Elkjøp, Europris og Sparkjøp åpnet hvert sitt varehus på Rom i Lyngdal, kloss inntil E 39.På andre siden av veien ligger Handelsparken senter med ytterligere 13 butikker. Senteret er dobbelt så stort som det gamle, og ble åpnet i fjor.

Dermed har Handelsparken i Lyngdal den største konsentrasjonen av butikkvirksomhet mellom Stavanger og Sørlandsparken. Og større vil det trolig bli i fremtiden.

— Vi er i dialog med flere aktører som vil bygge her i et byggetrinn nummer tre, sier daglig leder for Handelsparken, David Reme.

Ikke redd

Han er ikke redd for at Handelsparken vil ta knekken på næringslivet i sentrum av Lyngdal, og at man får samme problematikk som mellom Kvadraturen og Sørlandsparken.

— Vi har stort sett fått aktører i Handelsparken som ikke er i Lyngdal fra før, aktører som vil virke som drakraft mot Lyngdal fra hele regionen og landsdelen, sier Reme.

ÅPNET: Elkjøp. Foto: Jarle R. Martinsen
ÅPNET: Byggvell. Foto: Jarle R. Martinsen
ÅPNET: Europris. Foto: Jarle R. Martinsen
ÅPNET: Coop Obs. Foto: Jarle R. Martinsen
ÅPNET: Sparkjøp. Foto: Jarle R. Martinsen
ÅPNET: Biltema. Foto: Jarle R. Martinsen

Han mener deres største konkurrenter er handelsområdet Forus i Stavanger og Sørlandsparken, ikke internt i Lyngdal.

Mot felles mål

Det er Grindheim enig i. Han har derfor ment at næringslivet i kommunen skal jobbe mot et felles mål. Nylig var det et møte mellom de ulike aktørene i handelsnæringen.

— Vi ble enige om å fortsette å være rause i vår omtale av hverandre på tvers av vareinnhold eller tjenester, forteller Grindheim.

Konkret skal det jobbes for en felles webportal for næringslivet.

— Den skal ikke bare innholde hva handelsstanden står for, men også hvilke turist- og kulturtilbud Lyngdal har, sier han.

Det var fersk ordfører Jan Kristensen som åpnet Handelsparken. Også han er spent på utviklingen Handelsparken vil gi.

— Ikke bare for Lyngdal, men for hele Lister. Det er svært spennende det som har skjedd her og det stanser jo ikke. Utviklingen fortsetter, sier han.

Sparkesykler til 20 kroner

Det var spesielt utenfor Coop Obs det sto kø da parken åpnet klokka 10. Forskjellige lokketilbud var nok mye av grunnen til det. Som for eksempel sparkesykler til 20 kroner stykket. Maks fire per person.

Venninnene Stine Moen og Helene Refvik Gjerme fra Farsund hadde hentet ut maks kvote.

— Det er til egne barn og til julegaver, kunne de fortelle.

Bekymret for Farsund

De synes det er supert med et slikt handelssenter, som de mener betyr at de ikke lenger behøver å dra til Sørlandsparken.

— Nei, for her er alt nå, sier de to.

De er dog bekymret for næringslivet i Farsund.

— Der må det tas grep for å møte en konkurranse som dette, sier de to.

- Dette er gigantomani

Butikkutvikler Roy Michaelsen mener det er gigantomani at det nå er bygget et handelssenter i Lyngdal på bortimot 100.000 kvadratmeter.

— Hva skal Lyngdal med et av Nord-Europas største kjøpesentrum? I forhold til befolkningsgrunnlaget er dette mye større enn Sørlandsparken, og større enn hva de har i Amsterdam og Hamburg, sier Michaelsen.

Han er ikke i tvil om at Handelsparken vil tiltrekke seg kunder som normalt ville brukt Lyngdal sentrum, Farsund, Mandal og alle nærliggende kommuner.

— Politikerne burde ha lært av problematikken mellom Kvadraturen og Sørlandsparken og ikke gjenta dette i de øvrige småbykommunene på Agder, sier han.

Han mener Lyngdal hadde vært mer tjent med en utvikling i sentrum fremfor det han betrakter som stormannsgalskap i Handelsparken.