VENNESLA: 47-åringen lå bakerst blant 20 syklister da feltet deiset i bakken i full fart ned mot Mosby fra Stemmen på riksvei 9 lørdag.

— Situasjonen var veldig uoversiktlig med en gang, og det var vanskelig å se hvem som var alvorlig skadd og hvem som ikke var det. Noen lå i en mølje, noen lå i grøfta og andre lå i veibanen, sier Øystein Mosfjeld til Fædrelandsvennen.

Politi og flere ambulanser rykket ut, og tre personer ble brakt til sykehuset i Kristiansand med lettere skader.

— Jeg kom meg unna velten ved å slå kollbøtte ut i snøfonna. Jeg var heldig sånn sett, sier Mosfjeld.

Syklistene tilhører laget Team Trivsel, og er tilknyttet et treningssenter i Vågsbygd. Laget trener på å sykle Kristiansand-Hovden på seks og en halv time, og er en gruppe med erfarne syklister.

- Kaotisk

— Vi hadde vært oppe på Hægeland, og var på vei ned mot byen i to kontrollerte rekker. Så skjedde det et uhell foran som forplantet seg gjennom hele feltet. Det ble massevelt, og der og da var det kaotisk, sier han.

Han forteller at bilister stanset og hjalp til, og at noen av syklistene fikk stanset trafikken. Sykebil og politi var også raskt på stedet.— Vi holdt 60 km/t, og vi var heldige at det ikke gikk verre. Vi er en godt trent gruppe, og vi trener på å holde riktig avstand til hverandre, men når det først skjer en velt så er det vanskelig å styre unna, sier han.

Fordeler ikke skyld

Øystein Mosfjeld presiserer at gruppa ikke legger skylden for velten på noen.

— Det er viktig å få fram at ingen har skyld i dette. To kom borti hverandre og en hekting kan skje. Vi tar dette som et lag.

Ingen ble alvorlig skadd i velten, men tre ble sendt til sykehuset. En røk tre leddbånd i skuldra, mens en annen har fått to skruer operert inn i hofta.

— Det var ingen åpne brudd, men mange hadde vondt og var sjokkert. Vi fikk tatt godt hånd om de som hadde det verst, og de fikk noe varmt over seg. Fire stykker trengte hjelp fram til sykebilen kom, og vi prioriterte dem, sier Mosfjeld.

- Ble overrasket

Stig W. Ågedal-Mortensen, daglig leder ved Trivsel treningssenter, sier at han har pratet med samtlige deltakere unntatt de som ble fraktet til sykehus.

— Én eller to har kommet feil og dratt med seg de andre, og man rekker ikke å styre unna. Dermed gikk rundt 15 stykker i asfalten.

Han sier at han ble overrasket da han hørte om velten lørdag.

— 6,30-gruppa er den beste gruppa hos oss. De er erfarne syklister, og er mye ute og sykler. Derfor ble jeg veldig overrasket da jeg hørte om dette. Men det var et uhell, og det kan skje. Ingen skal klandres, sier han.

Kaptein på laget, Tom R. Hansen, presiserer det samme.

— Det kan være utallige mange årsaker til en velt, og uten at jeg vet hva som skjedde, så fordeler vi ikke skyld.

Tirsdag skal gruppa møtes for å snakke ut om uhellet.