TØNSBERG: — Det er nesten slik at foreldre lener seg tilbake og venter på at barna skal spise seg opp til å bli store nok til å komme inn under spesialistbehandling. De forteller at de har vært i kontakt med primærhelsetjenesten flere ganger underveis, men blir møtt med motstand og mangel på kunnskap, sier Samira Lekhal.

Hun er seksjonsoverlege ved senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst som ligger i Tønsberg. Hun har det faglige ansvaret for behandling av barn og unge som lider av overvekt i regionen. Lekhal sier overvekt i befolkningen er et satsingsområde innen folkehelsen, men mener samtidig det er for få som er opptatt av å jobbe med overvekt før den blir sykelig.

Obligatorisk

— Jeg synes det er bra at Helsedirektoratet har innført en frivillig veiing og måling av skolebarn. Det er et helt nødvendig tiltak og jeg mener det bør bli obligatorisk. Det skal gjøres med respekt. Noen mener at et slikt tiltak kan føre til spiseforstyrrelser. Det er ikke dokumentert. Jeg mener tvert i mot at dersom vi fanger opp overvekt så tidlig som mulig er vi med på å begrense andelen som får spiseforstyrrelser, sier seksjonsoverlegen.Lekahl peker på at alle studier om overvekt i Norge viser at trenden er økende. Stillesitting kombinert med feil kosthold og store porsjoner er hovedårsakene til at gjennomsnittsvekta øker.

Skyld

— Det er veldig bekymringsfullt. Og én ting er jeg helt klar på: Det nytter ikke å fordele skyld. Å si at foreldrene har skyld for barnas overvekt er ødeleggende. Skal vi klare å gjøre noe med overvekten blant barna må vi jobbe sammen med hele familien. At foreldrene opplever at de har skyld, gjør det bare vanskeligere å ta kontakt med helsevesenet på vegne av barna, sier Lekhal.

Unnskylder

I fire år har Evjeklinikken deltatt i prosjektet "Family" som retter seg mot familier med fedmeproblemer. Hele familier har blitt innkvartert på Evje i to uker. Betingelsene for å få plass er at minst et barn mellom 7 og 12 år og en av de voksne har sykelige fedmeproblemer.

— De aller fleste som kommer hit vet at de spiser feil, men de vet ikke hva de skal gjøre med det. Foreldrene unnskylder ofte barnas overvekt. Selv om primærhelsetjenesten ikke kan nok om fedme, kan det være lett for foreldre å plassere skylden for barnas overvekt hos andre enn dem selv, sier psykisk helsearbeider Signe Heia Halvorsen ved Evjeklinikken.

Ærlige

Helsearbeideren lister opp unnskyldninger som "Jeg har så mye å gjøre på jobb". "Jeg får ikke barna til å spise salat. De liker det ikke" og andre ting i samme gate.

— Her blir de møtt av et medisinsk støtteapparat som kartlegger hverdagen deres. Vi møter mye motstand og mange unnskyldninger fra de som deltar i behandlingsopplegget vårt. I de første møtene pynter de på sannheten. Når det går opp for dem at de må legge om livsstilen, blir de mer og mer ærlige, sier Heia Halvorsen.

Gode resultater

De foreløpige resultatene etter "Family"-prosjektet viser tydelige forskjeller på vektreduksjonen hos dem som ble behandlet ved Evjeklinikken kontra de som fikk tilbud om behandling på dagtid, men bodde hjemme.

— I de andre behandlingsmetodene bor familiene hjemme mens de blir behandlet. Vi tar dem ut av hjemmet og plasserer dem her i to uker. Når de kommer på institusjon får de aller fleste et annet perspektiv på livet sitt som gjør dem i stand til å endre seg når de kommer hjem igjen, sier Heia Halvorsen.