Mandag ble det klart at Riksadvokaten har henlagt siktelsene mot de fire mennene fra Lyngdalsom har vært siktet for drapet av Tina Jørgensen (20) i september 2000. Klokka 11 holdt Sør-Vest politidistrikt en pressekonferanse på Politihuset i Stavanger.

— Det har vært en ganske utfordrende etterforskning. Dette er en sak som har vært mye omtalt i mediene, helt siden drapet skjedde i 2000. Det var derfor mye informasjon tilgjengelig for de involverte. Arbeidet med å sjekke informasjon har tatt tid og det har vært krevende, sa etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl i Sør-Vest politidistrikt under pressekonferansen.

Enig med riksadvokaten

Politiet startet etterforskningen av de fire i fjor sommer, da en tipser leverte et lydopptak av en samtale han hadde hatt med en 37 år gammel lyngdøl. På lydopptaket hevdet 37-åringen at han og flere andre hadde vært til stede da Tina Jørgensen ble drept.

I september ble 37-åringen pågrepet og siktet. I politiavhør gjentok han opplysningene han kom med i lydopptaket. Dagen etter ble tre andre, to 37-åringer fra Lyngdal og en 39-åring fra Sirdal, også pågrepet.

Etter tre uker i varetekt ble alle fire løslatt, men siktelsene ble opprettholdt helt til saken mandag ble henlagt som "intet straffbart forhold anses bevist".

Politiet foreslo i sin innstilling å henlegge saken "etter bevisets stilling".

- Politiet hadde en annen henleggelseskode, men vi er enig med Riksadvokaten når det gjelder realitetene i saken. Nærmere bestemt at det ikke lenger hefter noen mistanke mot de fire som tidligere har vært siktet, sa politiadvokat Herdis Traa under pressekonferansen.

Forsvareren til en av de fire, advokat Olav Sylte, sier til Fædrelandsvennen at politiets etterforskning bør granskes av et uavhengig utvalg.

Politiet har ikke gitt opp

Etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl gjorde det klart at politiet ikke har gitt opp å løse den 16 år gamle drapssaken.

- Vi har fremdeles et håp om å løse denne saken. Politiet vil følge opp den informasjonen som er kommet inn, sa Dahl.

Han medga at etterforskningen har tatt lenger tid enn ventet.

— Vi har gått grundig til verks og har gjennomført mange vitneavhør. Vi har gått tilbake i journaler og gjort nye tekniske undersøkelser. Det har bidratt til at etterforskningen har dratt ut i tid. Vi måtte blant annet vente på resultater fra utenlandske hjelpere, sa Dahl.