BALANSE: Jenny Aalund (t.v.) og Birgit Margrethe Søgaard gjør øvelsen mer krevende ved å bruke vekter. Foto: Rune Stensland
SIT-UPS: Jenny Aalund (t.v.) og Birgit Margrethe Søgaard presser seg til nye repetisjoner. Foto: Rune Stensland
TRENINGSVENNINNER: - Uten hverandre hadde det vært tøft å motivere seg til å trene så langt ut i svangerskapet, samtykker Birgit Margrethe Søgaard (28, fra venstre, Jenny Aalund (23), Elisabeth Tørressen (32) og Julie Lie Beckmann (26). Her er de akkurat ferdig med en timelang økt på Spicheren treningssenter i Kristiansand. Foto: Rune Stensland
SNART SLUTT: - I begynnelsen var vi nesten 30 som trente sammen, men nå er det bare vi fire igjen som ikke har født ennå, forteller Julie Lie Beckmann (f.v.), Elisabeth Tørressen, Jenny Aalund og Birgit Margrethe Søgaard. Foto: Rune Stensland

KRISTIANSAND: — Uten regelmessig trening hadde jeg neppe følt meg i så god form så tett på fødselen, sier Birgit Margrethe Søgaard (28).

Kristiansanderen er en av over 600 deltakere ved forskningsprosjektet Fit for fødsel, som denne måneden avsluttes etter å ha pågått siden våren 2009. Det gjør det til et av verdens største og mest omfattende studier på trening og kosthold for førstegangsfødende.

— På tampen av et svangerskap er ikke trening det man har mest lyst til å drive med. Men fordi vi er bundet opp til dette prosjektet, må man bite tennene sammen og kjøre på. Og da er det gøy å merke at man klarer å opprettholde antall repetisjoner, selv om kroppen er blitt tyngre, påpeker Søgaard.

Klarer vektmålet

Hun har termin om en uke, og takker gode instruktører og venninner på kurset for at hun har klart å holde treningen ved like.

— Vi er flere som har kjent på at det er motiverende å trene sammen. Mitt mål har vært ikke å legge på meg mer enn ti kilo, og det ser jeg ut til å klare, sier kristiansanderen.

Søgaard er sikker på at hun hadde gitt seg med trening uten de faste gruppetimene under svangerskapet.— Jeg trente fast før jeg ble gravid, men i løpet av de første to månedene av svangerskapet var jeg mye kvalm og følte meg i dårlig form. Så fikk jeg en boost av å få plass i dette prosjektet, og jeg fikk også vite at det går an å trene omtrent som før man ble gravid. Da slipper man å være redd for å gjøre noe feil. Jeg har nok også spist sunnere gjennom dette prosjektet enn jeg ville uten, for når man trener fast, er ikke lysten på en sjokolade like stor, poengterer hun.

Ekstra oppfølging til halvparten

Av de drøyt 600 påmeldte kvinnene i forskningsprosjektet har halvparten trent regelmessig to ganger á en time i uka – på gruppetrening med instruktør. De har også fått kostholdsveiledning. Den andre halvdelen har spist og eventuelt trent slik de normalt ville gjort. Samtlige deltakere har i løpet av svangerskapet fått to ekstra ultralydtimer, svart på et spørreskjema fire ganger, avgitt to blodprøver og blitt veid underveis. Alle deltakerne får eller har fått oppfølging ett år etter fødselen. Resultatene fra den fire år lange studien skal etter planen publiseres i løpet av 2014. — Vi har fått en veldig god respons fra deltakerne. Nå er vi spente på hva som er forskjellen på de to gruppene, som hvor mye moren har lagt på seg, hva barnets fødselsvekt er, blodsukkerverdier med mer, påpeker overlege ved kvinneklinikken på Sørlandet Sykehus, Linda Reme Sagedal.

Helsedirektoratet gir tommel opp

Fungerende avdelingsdirektør ved Helsedirektoratet, Guro Berge Smedshaug, synes prosjektet høres flott ut. Hun tror gruppeøkter kan være en god måte for gravide kvinner til å holde treningsmotivasjonen ved like.

— Det viktigste er likevel at gravide kvinner er i aktivitet. Om det er organisert eller ikke, spiller ikke så stor rolle, men vi vet at trening og fysisk aktivitet bidrar til å forberede kroppen til fødselen og barseltida. Friske gravide, også de som ikke tidligere har vært aktive, bør være aktive minst 30 minutter hver dag, understreker Smedshaug.