ARENDAL: Mens sykehusdirektør Jan Roger Olsen delte ut strategiplanen, rådet fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund de fremmøtte til å heve blodsukkeret litt før hastemøtet om sykehusstriden.

En rekke ordførere, varaordførere og stortingsrepresentanter fra Aust-Agder hadde samlet seg til det som ble kalt et dialogmøte om Sørlandet sykehus — og da med Arendal i fokus. Kun fylkesordfører Terje Damman (H) representerte kommuner eller fylkeskommunen i Vest-Agder.

- Må velge

Bjørgulv Sverdrup Lund (H), fylkesordfører i Aust-Agder. Foto: Christian Storjord

— Ta litt å spise. Mange kan sikkert trenge å få opp blodsukkeret litt, sa Sverdrup Lund til møtedeltakerne og tilhørerne.Møtet kom til etter at flere stortingsrepresentanter fra Aust-Agder utfordret fylkesordføreren til å være mer tydelig for hvor han står i sykehusstriden på Sørlandet. Det er igjen brutt ut konflikt etter den såkalte kreftskandalen og fordi Arendal frykter for barneavdelingen.

Fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund (H) var også førstemann til å få ordet under møtet.

— Det er over ti år siden fylket mistet herredømmet over sykehuset. Selv om ikke vi driver sykehuset, er det våre innbyggere som berøres. Derfor er det viktig at vi sier noe om dette, sa Sverdrup Lund.

Han peker på at sykehusdrift har vært aktuelt lenge. Det har vært aksjoner og fakkeltog.

— Jeg har hatt to møter med ledelsen i sykehuset i det siste. Men vi trenger en avklaring på hva som er problematisk. Jeg synes strategiplanen er veldig god. Det grunnleggende og bærende elementet er at det skal være to likeverdige sykehus, men de er ulike. Vi må være bevisst at vi ikke kan ha alt alle steder. Vi må velge.

God plan

— Jeg har blitt utfordret på hvor jeg står flere ganger. Jeg svarer det samme hver gang. Jeg står bak strategiplanen, sa Sverdrup Lund til tilhørerne, så la han til:

— I dag skal vi ikke ha fokus på det som ikke har gått bra, som oppslagene om tarmkreft og slike ting, sa Sverdrup Lund.

Han trakk frem noen eksempler på spesialisering.

— Vi må nok samle avdeling for tidligfødte for å hjelpe flest mulig, men barneavdeling og fødeavdeling bør være begge steder, sa Sverdrup Lund. Han etterlyste også raushet fra "storebror" i Kristiansand.

— Det er krevende å være lillebror, og det krever raushet fra storebror. Den som er storebror bør sende ut signaler som gir tillit, sa Sverdrup Lund.

Mye er bra

Styreleder Camilla Dunsæd synes det er bra at det ble kalt inn til et slikt møte.

— Jeg håper dette er en god start for et konstruktivt samarbeid, sa hun.

— Sykehusdrift er noe av det aller viktigste vi gjør i et land, påpekte hun.

Styrelederen trakk frem at folk har god opplevelse ved sykehuset, sier hun, og trakk frem flere ting der sykehusene på Sørlandet er langt fremme i landsmålestokk. Sykehuset samarbeider godt på tvers av fylkesgrensen på mange områder.

— Det som kommer frem i mediene er kun en liten del, men det må tas tak i, sa Dunsæd.

— Det kan komme ett felles sykehus, men det ligger langt frem i tid. Derfor må vi ta utgangspunkt i dagens struktur med sykehus på tre forskjellige steder, sa Dunsæd.

Hun mener det er viktig å tenke på at folk vil dit de får best hjelp.

— Enten det er i Flekkefjord, Kristiansand, Arendal eller London, sa hun og la til:

— Men dette er ikke bare Arendals sykehus. Det er hele Sørlandets sykehus.