BEGRAVD: 23-åringen lå fastklemt inntil den store steinblokka til høyre for personene på bildet. - Beinet mitt ble bøyd opp langs sida på kroppen min, så han som dro meg ut trodde først det lå to der, sier 23-åringen. Foto: Ernest Boswarva
BRUDD: Christer Bogen er på beina igjen. Ifølge legene slipper han unna varige mén. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: — Jaha, var det slik det skulle ende. Det var den første tanken som gikk gjennom hodet mitt. At dette kunne gå skikkelig gæli, sier Christer Bogen til Fædrelandsvennen.

For tre uker siden ble 23-åringen reddet ut av et steinras i Tvedestrand. Nå er han på beina igjen og i gang med rehabilitering på Kongsgård i Kristiansand.

15 sting etter en operasjon i foten og et stort arr i hodet er synlige spor etter rasulykken, men ifølge legene slipper han unna varige mén.

BEGRAVD: 23-åringen lå fastklemt inntil den store steinblokka til høyre for personene på bildet. - Beinet mitt ble bøyd opp langs sida på kroppen min, så han som dro meg ut trodde først det lå to der, sier 23-åringen. Foto: Ernest Boswarva

— Jeg fikk to brudd i bekkenet, en sammentrekning i en ryggvirvel og et brudd i beinet. Men legene ser for seg at jeg blir helt bra igjen, sier 23-åringen.

60 tonn stein

Den mekaniker-utdannede lastebilsjåføren er opprinnelig fra Nord-Trøndelag, men har bodd i Froland siden han var 16 år. Da rasulykken skjedde ryddet han stein i grøfta på oppdrag for arbeidsgiveren Halvorsen Transport AS.

— Jeg hadde samlet sammen litt småstein og var på vei tilbake til lastebilen. Da jeg hørte raset var det allerede for seint, sier Bogen.

Vitner på stedet har anslått at rundt 60 tonn stein ramlet nedover fjellsiden da raset gikk. Like ved den fastklemte 23-åringen lå det en steinblokk på 1,5 tonn.

— Den steinblokka spratt trolig like over hodet mitt. Hadde jeg vært noen centimetre lenger ute hadde det nok ikke gått så bra. Det er ikke tvil om at jeg har vært heldig.

Ropte etter hjelp

Den umiddelbare dødsangsten forsvant imidlertid raskt.

— Da jeg hørte at det ikke raste mer, skjønte jeg at jeg kom til å klare meg. Ansiktet var ikke dekket og jeg kunne se ut. Jeg klarte å bevege venstrehånda, men fikk ikke tak i mobilen i lomma, sier Bogen.

Mens han ropte etter hjelp kjørte to eller tre biler forbi. Så hørte han en buss som stoppet.

— Det gikk vel ti minutter før Vidar kom og gravde meg ut, sier Bogen.

Så en arm i raset

I dagene før ulykken hadde redningsmannen Vidar Knutsen kjørt forbi stedet flere ganger og lagt merke til mannen som ryddet stein i veikanten. Nå ante han uråd og stoppet opp. I steinrøysa fikk han øye på en arm som stakk opp.

BRUDD: Christer Bogen er på beina igjen. Ifølge legene slipper han unna varige mén. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det var mye stein over ham. Det er helt utrolig at han er i live, sa Knutsen til Fædrelandsvennen like etter å ha reddet Bogen ut av grøfta.23-åringen husker godt øyeblikket.

— Vidar spurte om det gikk bra. Jeg svarte "det går bra, men bare få meg ut herfra", sier Bogen.

Etter to uker på sykehus i Oslo ble han flyttet til sykehuset i Arendal. Her fikk han også besøk av redningsmannen.

— Han ville gjerne hilse på og vi inviterte ham da jeg kom til Arendal. Det ble litt kakespising og jeg fikk takket ham for hjelpen, sier 23-åringen.

- Har vært heldig

Tirsdag ble han sendt til Kongsgård for å trene seg opp igjen.

— Jeg var på beina dagen etter kneoperasjonen. Jeg har litt smerter, men jeg går i trapper og er i ganske fin form.

— Hvordan ser du på det som skjedde, nå i ettertid?

— Det er grusomt å tenke på, men det gikk så bra som det kunne ha gjort, sier Bogen.