Det er 16 år siden vannmagasinene i den norske fjellheimen ble fylt opp like raskt som nå.

— Etter en kald vår har vi tæret på lageret fra i høst og vinter. De store nedbørsmengdene i det siste er med på å tette gapet, sier administrerende direktør i Los, Geir Tønnesland.

Stor økning

Gjennom sist uke økte fyllingsgraden i norske strømmagasiner med ti prosentenheter til 44,9 prosent. På Sør- og Østlandet er dammene fylt opp til 45,8 prosent, en økning på hele 16,3 prosent.

Økningen i strømproduksjonen har vært størst i de flomrammete områdene på Østlandet, men også i fjellet i Agder-fylkene har vannmengden økt. Strømprisene faller i hele området.

Økningen er den største på en uke siden 1997, da økte fyllingsgraden i uke 24 med 10,2 prosentenheter.

Lavere priser

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat var magasinfyllinga 44,9 prosent ved utgangen av forrige uke. Det er 1,8 prosentpoeng over medianen. For første gang i år er fyllingsgraden over medianen.

Årsaken er store nedbørsmengder og snøsmelting i fjellet, samtidig har høyere temperaturer i deler av landet redusert strømforbruket.

— Det høye tilsiget bidro til lavere kraftpriser i Norge. I gjennomsnitt for uka var prisen mellom 24,9 og 26,4 øre per kilowattime, skriver NVE på sine hjemmesider.

I mai i fjor var prisen ganske lik med 25,13 øre for innkjøpspris, men den var omtrent dobbelt så høy i mai 2010 og 2011. ## Flere faktorer

Geir Tønnesland sier at vannmengdene er med på å trekke prisene nedover.

— Etter en tør vinter uten for mye snø er nedbøren et kjærkomment bidrag for forbrukerne, men for mange på Østlandet har det jo blitt vel mye, sier Tønnesland og legger til:

— Strømpriser er sammensatt. Prisene avhenger riktignok av vannmengdene, men også av temperatur, etterspørsel og tilgang fra andre, sier Tønnesland.