KRISTIANSAND: Et selvforsvarskurs på Vågsbygd videregående skole i fjor høst, ble finansiert med de omdiskuterte pengene fra Lysbakken.

— Saken er kraftig overeksponert. Når ordet korrupsjon brukes, er det helt vilt. Dessverre er jeg redd en meget god sak og en viktig sak, nemlig kampen mot vold, drukner i støyen fra medier og opposisjon som har bestemt seg for å ta Audun Lysbakken, sier Steiro Tronsmoen til Fædrelandsvennen.

Saken tar stadig nye vendinger.

Benektet e-post

Fredag offentliggjorde Dagbladet en sentral epost, som Lysbakken tidligere sa ikke fantes. Statsråden benektet først at denne posten i saken om Jenteforsvaret ble besvart av hans folk. Nå viser det seg altså at dette ikke stemmer.Eposten er fra statssekretær Henriette Westhrin til den daværende SU-lederen Mali Steiro Tronsmoen. I eposten lover Westhrin å se på mulighetene som finnes for å få i gang kurs i jenteforsvar: «Hei Mali! Jeg skal sette i gang en jobb med å se på hvilke muligheter som finnes med en gang. Mvh. Henriette».

Onsdag sa Lysbakken til Dagbladet at «det ble aldri sent noe svar» på e-posten fra Tronsmoen. Han sa også at han hadde lagt fram alle dokumenter i saken.

— Politiske pionerer

For Steiro Tronsmoen handler det om at noen koker sur suppe på en spiker og at hovedsaken drukner i dritt.

— SV var politiske pionerer og kjempet fram krisesenterbevegelsen. Nå er vi pionerer som ønsker å gjøre noe med kvinnevold. I over ti år har vi lansert selvforsvarskurs mot seksuell trakassering av kvinner - og de virker. Da skulle det bare mangle om ikke vi kjempet fram det vi tror på, også når vi får makt i et departement. Politikk handler om å gjennomføre det man tror på, sier hun.

— Men du har som tidligere SU-leder bedt om penger fra statssekretær Kirsti Bergstø som var SU-leder før deg. Hun har skaffet pengene. Tette bånd, mange hatter?

— Ja og nei. Hadde det vært bedre om statssekretæren hadde vært over 60? Miljøet er ikke stort. Det er så mye som ikke kommer fram, sier Steiro Tronsmoen, og fortsetter:

— SU drev selvforsvarskurs i egen regi i årevis. Vi forsøkte å bygge en egen organisasjon, fordi vi ville ha bredde. Men vi fant ikke finansiering. Så bevilger regjeringen og Stortinget to millioner kroner til selvforsvarskurs i statsbudsjettet for 2011. De pengene får vi deler av. Vi bygger opp Jenteforsvaret som egen organisasjon, fordi vi endelig kan lykkes. Drømmen er at alle politiske partier deltar i Jenteforsvaret, at det kan bli en bred organisasjon og at kursene kan komme inn i skolen, sier Steiro Tronsmoen.

- Suksesshistorie

De 154.000 kronene er gått til å lønne en koordinator på deltid. Alle instruktører til kursene jobber gratis, men reise dekkes. Det er holdt 30 kurs for over 400 jenter. Steiro Tronsmoen har selv holdt flere kurs.— 85 prosent av jentene sier de er tryggere på å sette grenser for egen kropp etter kurset. 93 prosent sier kursene bør gis til alle jenter, sier Steiro Tronsmoen, som da hun inntil i fjor satt i fylkestinget fikk vedtatt at jentene der skal ha eget selvforsvarskurs. Dette har hun ikke holdt ennå.

— Angrer du på noe?

— Nei. De som tror politikere blir politikere for å berike seg selv, vil sikkert mistro meg. De som vet at politikere kjemper for et bedre samfunn, skjønner at jeg ikke har gjort noe kritikkverdig, sier hun.