Har du sett ildkulen? Tips fvn.no på mail tips@fvn.no, eller telefon/SMS/MMS til 03811.

AGDER: — Vi har fått to telefoner om at en ildkule er observert. Den ene meldingen kom fra Arendal-kanten, og den andre fra Lillesands-kanten i retning Birkeland, sier operasjonsleder Per Kristian Klausen i Agder politidistrikt.

Meldingene kom med et par minutters mellomrom i kveld.

- Stort som en ildkule

Torsdag kveld var Catharina Kirpalani på bussen fra Kristiansand sentrum retning Tveit. Hun var ved Kjevik da hun så et lysfenomen gjennom vinduet. Klokken var rundt 20.30. — Jeg trodde først det var et stjerneskudd. Men det var så stort - som en ildkule. Jeg kunne se "halen" på den, den fløy langsomt.

Har du sett noe liknende i løpet av dagen? Tips oss eller skriv din opplevelse i debattfeltet under artikkelen.

Så uforklarlige gjenstander i lufta fra Kvadraturen

Annemor Sundbø, som bor i Kvadraturen i Kristiansand, la merke til noe uvanlig ved 12-tiden i formiddag.

— Da var det akkurat som at det ramlet ned noe. Det så ut som om det var et jetfly, men det beveget seg veldig sakte, akkurat som et fly med en liten kondensstripe, bare uten fly foran, forklarer Sundbø til fvn.no.

Hun er nysgjerrig på om det hun så kan ha hatt sammenheng med ildkulen som ble observert i kveld.

— I løpet av en halvtime så jeg godt over ti stykker. Noen kom parvis. Det var som at noe var utbrent, men at det sto igjen i lufta og drev, forteller hun.

Sundbø så det spesielle synet i retning Søm.

Kan ha vært fly

Trond Hugo Hermansen i Astronomiforeningen i Agder, tror imidlertid det Sundbø så kan ha vært det det lignet på - nemlig jetfly.

— Det kom veldig mange jetfly med kondensstriper over her i 12-tiden, sier han.

— De flydde to og to. Det er klart at når man får det spillet i sola med kondensstripene, kan det se ut som noe annet, sier Hermansen.

- Synlig fra store deler av Sør-Norge

Dagbladet.no skriver at den store ildkulen gikk i oppløsning, omtrent som en nyttårsrakett, og biter drysset ned mens de sluknet. Kulen skal ha vært synlig fra store deler av Sør-Norge og den sterkeste delen skal ha falt klokken 20.40. — Det er en stein fra verdensrommet som kom inn fra atmosfæren, og meteoritter har falt ned over Sør-Norge, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Dagbladet.no.

Han så selv kulen fra Hadeland.

— Det er sjelden, og ganske spektakulært, sier han til avisen.

Ifølge Ødegaards nettside er ildkulen også observert i Kristiansand i kveld.