KRISTIANSAND/VENNESLA: De to første dagene denne uka har det vært uvanlig stille på Kvadraturen skolesenter. Det forteller helsesøster Kari Horrisland på Kvadraturen skolesenter til fvn.no.

— Vi har latt dagene gå sin gang. Elevene har holdt rundt hverandre. Mange har vært på minnestunder, som den i Vennesla kirke. Nå går de i en slags stille boble. Det er som elevene sier: Inntil vi får dem hjem, har dette noe uvirkelig over seg, forteller Horrisland.

Reiser trolig fredag

Tirsdag ettermiddag ble det klart at de første fire elevene etter planen skal ta et fly som går fra Kenya fredag. De er ventet til Kristiansand lørdag.

— Elevene her hjemme har holdt kontakt med dem i Kenya når det har vært dekning til det. Men de føler ikke de har visst noe. Når elevene kommer hjem, blir det konkret, sier helsesøsteren.

På Kvadraturen skolesenter blir det onsdag holdt minnestund for eleven som omkom: 18 år gamle Øystein Bronebakk fra Vennesla.

— Elevene snakker mye med hverandre. En god del har oppsøkt skolehelsetjenesten, rådgivere og lærere. De snakker gjerne med dem som de har en god relasjon til fra før av, sier rektor ved Kvardraturen skolesenter, Knut Aasen.

Kvadraturen skolesenter hadde sent søndag kveld, et møte med pårørende. Aasen opplyser at skolen har vært i jevnlig kontakt med familiene til de pårørende.

— Flere pårørende har vårt innom skolen, andre har vi snakket med på telefon. Vi har forsøkt å informere dem så godt som mulig, sier Aasen.

Flere venndøler i følget

I hjemkommunen hans har kriseteamets hovedoppgave til nå vært å ta seg av de etterlatte. Det forteller psykiatrisk sykepleier Trygve Steinsland til fvn.no.

— Vi har konsentrert oss om dødsfallet. Vi har holdt kontakt med familien, og stilt oss åpne for andre som måtte trenge det. Vi var på minnesamlingen i går (i Vennesla kirke, red. anm.), og jeg skal sammen med en annen representant være til stede på minnesamlingen i Filadelfia i kveld, sier Steinsland.

Etter behov, fortsetter han, er bistand tilkalt utenfra – psykiatrisk kompetanse, og representanter fra kirken.

I tillegg til å være til stede før og etter den kommende begravelsen, skal Venneslas kriseteam være der når elevene kommer hjem fra Kenya.

— Etter det jeg har forstått, var det en til to venndøler til med i reisefølget. Disse vil vi i kriseteamet gi et tilbud – samtaler og oppfølging, forteller Steinsland.

Beredskapsmøte i Kristiansand

Denne oppfølgingen skjer i samarbeid med kriseteamet nabokommunen Kristiansand.

— Vi har hatt et møte i dag, og planlagt innsatsen vi bør stille til rådighet når ungdommene kommer hjem, sier beredskapsleder Sigurd Paulsen til fvn.no.

Han forteller at kriseteamets oppgave først og fremst har vært å mønstre ressursene Kvadraturen skolesenter ber om. Kommunen følger opp med psykiatriske sykepleiere fra de enkelte bydelene elevene kommer fra.

— Hva som bør gjøres, må komme fra skolen. Vi er først og fremst en støttespiller. Nå handler det om å være der ved hjemkomsten, og være til stede med oppfølging i ukene som kommer etter, sier Paulsen.