john p knudsen.jpg
dag ingvar jacobsen.jpg

— Når det gjelder kristiansandsregionen, så har kommunesammenslåing antakeligvis mye for seg. Årsaken er at regionen i seg selv i stor grad har et integrert bo - og arbeidsmarked, hvor folk beveger seg over kommunegrensene, sier Dag Ingvar Jacobsen, professor i samfunnsvitenskap ved Universitetet i Agder.

Er du for kommunesammenslåing? Si din mening i bunnen av artikkelen.

— Argumentet om å slå sammen kommuner bare for å få tilskudd fra staten er et marginalt argument, påpeker han, på spørsmål om hva han synes om varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) forslag om å slå sammen Kristiansand og omkringliggende kommuner.

- Bedre politisk styring

Jacobsen sier at en storkommune bør bestå av de samme kommunene som deltar i Knutepunkt Sørlandet.

dag ingvar jacobsen.jpg

— En storkommune vil bestå av Lillesand, Birkenes, Iveland, Vennesla, Kristiansand, Søgne og Songdalen. Hele poenget er at man får ett kommunestyre, én rådmann og én ordfører. En slik sammensetning vil gi mye bedre styring enn det samarbeidsorganet Knutepunkt Sørlandet gir, mener han.

Positive og negative sider

Professoren sier at en storkommune har mange fordeler.

— I stedet for at for eksempel Vennesla tar en beslutning og Kristiansand en annen, blir man nå tvunget til en felles beslutning. Det vil gi en demokratisk, positiv effekt.

- Ingen økonomisk gevinst

— Hva er det negative med en storkommune?

— Mange vil føle at de mister identiteten til kommunen sin, noe som må ses på som veldig negativt. Innbyggerne i Vennesla har for eksempel en sterk egenidentitet. Man kan si at dette handler om følelser, men følelser er viktige, sier Jacobsen, som mener at en storkommune vil bli tungrodd administrativt.

— Ingen forskning tilsier at det er en økonomisk gevinst med en slik storkommune. Tilskuddene fra staten er marginale. Samtidig oppstår det også storbyproblemer som fattigdom og kriminalitet, fordi store steder trekker til seg folk.

john p knudsen.jpg

— Mangler nasjonalt initiativSamfunnsforsker og førsteamanuensis Jon P. Knudsen, ved Universitetet i Agder, synes det er bra at lokale politikere debatterer kommunesammenslåing.

— Spørsmålet er om man når gjennom med et lokalt initiativ. Motstanden er særlig sterk i kommunene rundt Kristiansand, og derfor tror jeg ikke man kommer så langt med dette. Problemet er at vi mangler et nasjonalt initiativ. Regjeringen gjør jo ingenting for å sette i gang en prosess rundt dette, sier Knudsen, som mener at nasjonale politikere bør gjøre grep med kommunestrukturen i hele landet, ikke bare i Kristiansand.

- Bedre arealplanlegging

Førsteamanuensisen mener det må til en demokrati- og forvaltningsreform må til for å få fart i kommunesammenslåingene.

— Det positive med en sammenslåing er at forvaltningstjenesten i kommunen vil få bedre kvalitet, og det vil bli lettere å rekruttere kompetanse. I og rundt byer er det et problem at utbyggingsmønsteret er lite sammenhengende, og arealplanlegging vil bli enklere. Ulempen med en storkommune er at folk vil føle at nærheten til politikerne blir for stor, sier Knudsen.

— Hvilke kommune er det fornuftig å slå sammen?

— Det er et spørsmål med mange svar. Byer og omkringliggende kommuner bør slås sammen for å få et bedre utbyggingsmønster. Kommuner i mer grisegrendte strøk bør slås sammen for å få bedre kompetanse i forvaltningen, sier samfunnsforskeren.

Er du for kommunesammenslåing? Si din mening i bunnen av artikkelen.