KRISTIANSAND: — Vi som er lærere eller sitter i administrasjonen på barneskolen har trolig kommunens dårligste inneklima. Innholdet av karbondioksid på arbeidsværelsene er veldig høyt. I tillegg er temperaturreguleringen et kjempeproblem når det begynner å bli varmt i luften utenfor, sier mangeårig verneombud på Torridal skole, Dag Øivind Wennesland.

Arbeidstilsynet har avdekket mangler ved flere skoler i Kristiansand.

Etter å ha foretatt stikkprøver i januar ved de tre skolene Flekkerøy, Karuss og Fagerholt, samt fått informasjon under tilsynet om Kringsjå og Torridal, vil Arbeidstilsynet i løpet av kort tid pålegge Kristiansand kommune å gjøre noe med inneklimaet på flere av disse skolene. På Torridal er det rapportert om helseplager hos de ansatte, og også på Fagerholt er det rapportert om at ansatte har ubehag på grunn av det dårlige inneklimaet.

Verneombud Wennesland forteller om økt sykefravær blant skolens ansatte, uten at han vil være bastant på at det skyldes det dårlige inneklimaet.

— Men det er et faktum at mange av lærerne har problemer med å konsentrere seg, og at flere sliter med hodepine, påpeker Wennesland.

Har bedret seg for elevene

Han forteller at inneklimaet for elevene på barneskolen er blitt vesentlig bedre etter at det i fjor ble installert et luftaggregat i klasserommene.

— Det håper vi inderlig at kommunen få gjort på lærerværelsene våre også, i tillegg til at det blir satt opp en solavskjerming, sier Wennesland.

Skolens rektor, Anita Ingebrigtsen, illustrerer de vanskelige arbeidsforholdene slik:

— På en skala fra en til ti vil jeg gi inneklimaet vårt tre poeng. Det er en utrolig stor forskjell å jobbe på den gamle barneskolen i forhold til den nye ungdomsskolen vår, der ventilasjonen og temperaturen er helt flott, påpeker hun.

Rektoren legger til at skolen er i dialog med Kristiansand Eiendom om forbedringer, og håper at problemene blir tatt hånd om så fort det lar seg gjøre.

— Vi føler oss litt mellom barken og veden, ettersom en ny barneskole etter planen skal stå ferdig 1. juli 2016. Jeg håper virkelig ikke vi trenger å vente helt til da for å få et godt inneklima, for situasjonen blant lærerne nå er ikke holdbar, understreker Ingebrigtsen.

Økt sykefravær

Fra Fagerholt skole melder rektor Arild Sæbø:

— Inneklimaet er ikke som det bør være, selv om Kristiansand Eiendom har gjort noen forbedringer. Vi har hatt litt økt sykefravær blant lærerne som følge av de dårlige ventilasjonsforholdene.

Deler av Fagerholt skole skal totalrenoveres innen 2016. I likhet med sin rektorkollega i Torridal, håper Sæbø at forbedringer blir gjort av Kristiansand Eiendom i god tid før den tid.

På Kringsjå skole har Arbeidstilsynet fått informasjon om et inneklima som viser for høye karbondioksid-verdier og noe høy temperatur. På Karuss skole har det i enkelte bygg vært gjentakende problemer med fukt og lekkasje. I Arbeidstilsynets rapport kommer det fram at byggeier per i dag etter Arbeidstilsynets oppfatning ikke har kontroll med fuktskadene i bygget.

— Det er bekymringsfullt at en såpass ny skole som Karuss lekker såpass mye bare ti år etter ferdigstillelsen, påpeker senioringeniør i Arbeidstilsynet, Kristin Eidem Pedersen.

Arbeidstilsynet avventer nå handlingsplaner fra Kristiansand kommune med tidsfrist for utbedring av inneklimaproblemene ved Kringsjå skole, lekkasjene og ventilasjonsproblemene ved Karuss skole, samt rehabiliteringen av Torridal og Fagerholt skole.

Kommunen lover oppfølging

Saksbehandler og seniorrådgiver i Kristiansand kommune, Svein T. Kvernes, skriver i et tilsvar til Arbeidstilsynet at kommunen tar rapporten til etterretning og vil følge opp de enkelte varslede påleggene i samsvar med fristene som er gitt. En del forhold skal rettes opp før sommerferien, andre innen 2. september.

Kommuneoverlege Vegard Vige uttaler til Kristiansand kommunes hjemmeside:

– Det er ikke helsefarlig å sende barna på noen av de skolene som er omtalt i rapporten fra Arbeidstilsynet. Vi hadde grepet inn hvis det ikke var trygt å la de gå på skolen. Kommunen tar arbeidet med å føre tilsyn med skolene på alvor.

PS! På Flekkerøy skole har ikke Arbeidstilsynet funnet noen forhold det kan gis pålegg om å endre på.