KRISTIANSAND: Hun trodde knapt hva hun hørte da hun ble stoppet ved inngangen sist fredag. Sterkt svaksynte Slettedal fikk beskjed om at hun ikke kunne ha med seg førerhunden inn i Dyreparken.

Hun fikk førerhund i fjor.

— Jeg reagerer på at jeg ikke kunne komme inn. Jeg ser jo ikke så mye, men jeg ville inn i parken for å gå en tur, forteller Slettedal.

Ville bli satt i karantene

Venndølen ble fortalt at hvis hun tok med førerhunden sin inn, så ville den automatisk bli satt i karantene i én måned på grunn av smittefare, og at det var noe Mattilsynet hadde bestemt.

— Jeg er ny bruker av førerhund og kan ikke alle reglene. Men jeg vet det var lov å ha med førerhund inn i Dyreparken da Edvard Moseid var direktør, sier Gunhild Slettedal.

Hun mener adgangsnekten er til advarsel for publikum som reiser langt for å komme til den populære parken i Kristiansand.

— Nå vil jeg advare alle med førerhund som eksempelvis bor i Oslo og tenker seg til Dyreparken. Det er jo veldig kjedelig å kjøre så langt og ikke kunne ha med ledsageren sin, mener Slettedal.

Leder Norges blindeforbunds fylkeslag i Vest-Agder, Arild Kjebekk, blir paff når han får høre om Slettedal.

Blindeforbundet reagerer

— Dette var et helt nytt fenomen. En førerhund er en tjenestehund og et hjelpemiddel. Skal du fly, kan du ha med en tjenestehund inn på flyet. Jeg vet også om blinde som har hatt med førerhund inn på sykehus. Det som skjedde i Dyreparken, vil jeg se nærmere på om er lov, sier Kjebekk.

Administrerende direktør Per Arnstein Aamodt sier han er gjort kjent med Slettedals historie, og svarer på generelt grunnlag hva han tenker om hennes opplevelse:

— Dessverre er hele parken regnet som en karantenestasjon, og da kan vi ikke ta inn dyr som ikke er i karantene.

— Har det skjedd før at besøkende med dyr er nektet adgang?

Dyreparken endrer hjemmesiden

— Det har helt sikkert skjedd uten at jeg kan komme på eksempler nå, sier Aamodt.

— Opplyser dere på hjemmesiden deres om at besøkende vil bli nektet å ta med seg egne dyr/førerhund inn i parken?

— Under "kart og parkinfo" er det en spørsmål/svar-knapp hvor vi opplyser om at det ikke er lov til å ha med seg dyr inn i parken, men det står vel ikke eksplisitt om førerhund. Det skal vi få rettet opp nå, sier Aamodt.

— Hva er faren med at besøkende tar med seg egne dyr inn i parken?

— En lov, forskrift 453 om dyrehelsemessige vilkår, hindrer oss i å ta inn dyr på grunn av smittespredning. Dette bekrefter Mattilsynet, sier den administrerende direktøren i Dyreparken.