KRISTIANSAND: Geir Lippestad forsvarte Anders Behring Breivik i rettsaken etter terrorhandlingene 22. juli 2011. Han kommer til Kristiansand 22. mai for å holde en times langt foredrag om årsaker til høyreekstrem radikalisering nå og før.

– Jeg har gjort meg noen refleksjoner om hvorfor unge, vanlige mennesker som vokser opp midt blant oss, blir så radikaliserte, sier han.

Lippestad var også forsvarer for Ole Nicolai Kvisler. Han ble dømt til 17 års fengsel for det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen i 2001, bedre kjent som Holmlia-drapet.

– Jeg har registrert store endringer i holdninger og oppfatninger blant ekstremister, sier advokaten.

Lippestad mener det er en forskjellig verden fra den han opplevde for tolv år siden.

– Dette er et veldig viktig tema som jeg har dykket dypt ned i ved to anledninger. Derfor ville jeg gjerne være med og bidra på denne konferansen, forteller han.

Høyreekstremismer og voldelige islamister

22. mai samles aktører fra hele landet for en nasjonal heldagskonferanse med temaet "Hvordan forebygge at unge blir ekstremister?" Det er Kristiansand kommune, Agder politidistrikt, Det kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD) og kommunesektorens organisasjon (KS) som står bak konferansen.

– Vi håper å få oppdatert kunnskap om ekstremisme. Både kommuner og politi skal få økt sin kunnskap om ekstremisme, sier Olaf Haugen, kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune.

Konferansen vil sette fokus på høyreekstreme grupperinger og voldelige ekstreme islamistiske grupperinger både nasjonalt og internasjonalt.

Stor interesse

Programmet er allerede klart. I tillegg til Lippestad kommer det blant annet forelesere fra Politiets sikkerhetstjeneste og Forsvarets forskningsinstitutt. Frilansjournalist Øyvind Strømmen, som har kartlagt høyreekstreme miljøer på internett, foreleser om radikaliseringsarenaen på nettet.

På ei uke har 200 personer meldt seg på konferansen.

– Det er folk fra hele landet. Både dommere, politi, sosialfolk og lærere har meldt seg på, sier Haugen.