KRISTIANSAND: Det var 13. august i fjor at kristiansanderen reiste hjem til datterens tidligere samboer. Bakgrunnen var at ekssamboeren var ilagt besøksforbud i forbindelse med avslutning av forholdet. Til tross for besøksforbudet ble datteren observert sammen med mannen.

Levde fem år i frykt

Ifølge dommen hadde kvinnens familie levd i usikkerhet og frykt i fem år. Faren fortalte i retten at datteren skal ha blitt mishandlet både fysisk og psykisk i en årrekke.

— Datterens forhold til NN nærmest splittet familien, som i perioder levde i konstant beredskap i forhold til datteren, skriver tingrettsdommer Marit Thorvaldsen i dommen fra Kristiansand tingrett.

Da faren kom fram til ekssamboerens leilighet for å hente datteren hjem, var hun ikke på stedet. Det oppstod munnhuggeri mellom de to og faren ba ekssamboeren om å holde seg unna datteren.

Svartnet for faren

Ekssamboeren svarte med å si at "han måtte være forsiktig med hvem han la seg ut med, for det kunne det bli konsekvenser av". Da svartnet det for 58-åringen, står det i dommen.

— Dette utløste en kortslutning hos tiltalte, slik han forklarte reaksjonen etter fem år med frustrasjon og bekymringer for datteren, skriver retten.

Faren slo den yngre mannen en gang med knyttet hånd i ansiktet slik at han falt bakover inn i gangen. Mens han sto over ekssamboeren slo han en gang til i luften mens han uttalte at dette bare var forretten om han ikke lå unna datteren.

Etter å ha forlatt ekssamboerens bolig reiste 58-åringen like til nærmeste politistasjon og meldte i fra hva han hadde gjort.

Mannen har holdt fast på den samme forklaringen hele veien. Et vitne som så hendelsen har også støttet opp under forklaringen.

Ekssamboeren ble ikke trodd

Ekssamboeren, som er av utenlandsk opprinnelse, hevdet i retten at voldsutøvelsen var langt grovere. Han hevdet at tiltalte slo, sparket og trampet på ham en rekke ganger mens han lå nede samtidig som han truet og kom med rasistiske uttalelser. Men verken røntgen, CT eller legejournalen viste spor av slik vold. Retten valgte å legge tiltaltes forklaring til grunn.

Retten mente det var skjerpende at 58-åringen oppsøkte offeret i hans eget hjem og utsatte ham for grov vold. Ekssamboeren fikk brukket nese. I formildende retning har retten vektlagt mannens umiddelbare tilståelse.

Berettighet harme

I tillegg mente retten at farens handlinger kunne forklares ut fra den ekstremt vanskelige situasjonen familien hadde levd under de fem siste årene.

— Den direkte foranledningen var at tiltalte, etter at han hadde bedt NN holde seg borte fra datteren, oppfattet å bli truet av fornærmede. Retten finner at de handlinger tiltalte gjorde mot fornærmede i denne situasjonen, ble begått i berettiget harme, skriver retten.

Straffen ble dermed senket til 45 timers samfunnsstraff.

Ekssamboeren ba retten dømme faren til å betale inntil 80.000 kroner i oppreisningserstatning. Kravet ble avvist av retten som ikke mente kravet var rimelig tatt i betraktning de spesielle omstendighetene.