KRISTIANSAND: — Det er sterkt beklagelig at en mann med behov for medisinsk hjelp ikke skal få plass på sykehuset og i stedet settes i varetekt.

SYSTEMSVIKT: - Politi og domstol tvunget til varetektsfengslin, sier advokat Monica Haugedal. Foto: Hallgeir Oftedal

Det sier advokat Monica Haugedal i en kommentar til fengslingsmøtet i Kristiansand tingrett.Der ble en 39 år gammel mann fra Mandal fremstilt for varetektsfengsling siktet for trusler, legemskrenkelser, utilbørlig opptreden og narkotikaforbrytelser.

Retten sier i sin kjennelse at "fengsling antas påkrevd for å hindre at siktede på ny begår en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i 6 måneder. Siktede kan med skjellig grunn mistenkes for å ha begått en rekke lovbrudd de siste 3-4 månedene. Han har fremstått med en aggressiv og skremmende atferd som oppfattes som svært truende for de som blir utsatt for den. Siktede har vært ilagt besøksforbud overfor flere av de fornærmede uten at dette har hatt den ønskede effekt".

Psykisk ubalanse

I retten tok 39-åringens forsvarer, advokat Monica Haugedal, opp den situasjonen som har oppstått ved at sykehuset ikke ville ta i mot mannen.

"Retten er enig med forsvarer i at det synes som om siktede er i behov av medisinsk hjelp, men da siktede er vurdert av lege kort tid før fengslingsmøte som ikke har funnet grunnlag for tvangsinnleggelse, samt at siktede tidligere i sommer har unndratt seg medisinsk behandling ved å rømme fra den psykiatriske avdelingen han da var innlagt på, finner ikke retten at det pr. i dag er andre alternativer enn fengsling for å hindre siktede fra å begå nye straffbare handlinger. Retten legger til grunn at siktede vil få tett medisinsk oppfølging i fengselet da han åpenbart er i psykisk ubalanse".

Systemsvikt

— Jeg tviler ikke på at mannen får den nødvendige, medisinske førstehjelp i fengselet, men det er utilfredsstillende at sykehuset nekter å ta ham imot på et tidligere tidspunkt. Sykehuset har på denne måten tvunget politi og domstol til å varetektsfengsle ham. Dette vitner om en uheldig og inngripende systemsvikt, sier advokat Monica Haugedal.

Tvangsinnleggelse

— En pasient kan bare tvangsinnlegges dersom vedkommende er psykotisk. Det er den generelle regelen, sier klinikksjef Anders Wahlstedt ved avdeling for psykisk helse ved Sørlandet sykehus Kristiansand. - Det kan gjøres avtaler med en pasient om å lukke dørene på en slik måte at både den medisinske oppfølgingen og pasienten sikres.

Wahlstedt understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag og kjenner ikke denne aktuelle saken.

— Selve problemstillingen er imidlertid kjent, og vi skal i høst ha et seminar sammen med politiet hvor disse spørsmålene skal nærmere drøftes for å finne frem til bedre løsninger både for pasient, sykehus, pårørende og politiet.