KRISTIANSAND: — Det er et høyt tall, sier pasient- og brukerombud i Aust-Agder, Eli Marie Gotteberg til NRK Sørlandet.

To har allerede fått medhold i at det foreligger erstatningsansvar, mens to har fått avslag. De resterende ni er ikke ferdig behandlet, ifølge NRK, og behandlingstiden kan bli mange måneder.

Fylkeslegen i Vest-Agder er nå i innspurten med tilsynsrapporten etter tarmkreftskandalen. I sykehusets tilsvar til den framgår det at 42 pasienter fikk større komplikasjoner etter operasjoner i Arendal i perioden 2010 til og med 2012. Til sammen ble 128 behandlet.

Det var i forbindelse med arbeidet med ny kreftplan at sykehuset selv i vinter oppdaget at hver tredje tarmkreftpasient måtte opereres på nytt i Arendal.

Avdelingsleder på Senter for kreftbehandling, Svein Mjåland, krevde umiddelbar stans i operasjonene i Arendal - og at de skulle overføre til Kristiansand. Der var antallet reoperasjoner langt lavere.

Først nektet sykehusledelsen, men så etter flere omfattende undersøkelser og ekstern gransking, snudde ledelsen. Dermed ble alle disse operasjonene overført til Kristiansand, og det er en ordning som tenkes videreført.