KRISTIANSAND: — Dersom ordføreren mener at han er lei av likestillingsprat, og vil ha mer handling, så er jeg helt enig. Vi trenger ikke flere festtaler, men praktisk handling slik at flere føler at de har reelle muligheter, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til Fædrelandsvennen.

- Ikke ta pause

Hun mener allikevel at det kan gi et uheldig signal å si at man er lei av likestillingsprat, og kommer derfor med en oppfordring til ordfører Arvid Grundekjøn (H):

— Ingen ordfører kan gå lei av likestillingsarbeid. Selv om Kristiansand gjør mye godt likestillingsarbeid, kan man ikke ta noen pause. Kristiansand ligger fremdeles lavest på likestillingsstatistikken blant storbyene. Her har byen og ordføreren noe å strekke seg etter, mener Ørstavik.

Forstår ordføreren

Hun får støtte fra Karin Hindsbo, direktør ved Sørlandets Kunstmuseum

FEMINISMEUTSTILLING: Direktør Karin Hindsbo ved Sørlandet Kunstmuseum mener at det er viktig å tenke over hvordan kvinner representeres. Foto: Tore André Baardsen

— Sørlandet er ikke på topp i forhold til resten av Norge og Norden når det gjelder likestilling, men når vi sammenligner oss med andre land ser vi at vi har kommet veldig langt. Da forstår jeg at ordføreren ikke ønsker å diskutere dette i alle mulige møter. Det kan bli mye prat, og da bør man heller gjøre noe. Legge en handlingsplan for eksempel, sier Karin Hindsbo.

- Flere utfordringer

Sunniva Ørstavik mener at det er flere utfordringer som en bør ta tak i på Sørlandet:

— Kvinner tjener mindre enn menn og de jobber mer deltid. Det er ikke feil at mor er hjemme med barna, men vi kan utfordre flere fedre til å være hjemme i stedet for mor. I tillegg kan Kristiansand gjøre noe for likestillingen for de med nedsatt funksjonsevne og for minoriteter. Jeg vet at det er mange skeive på Sørlandet som føler seg diskriminert og ikke likestilt.

- Settes i bås

På SKMU er det nå en utstilling om feminisme. Hindsbo mener at utstillingen som blant annet tar for seg hvordan kvinner representeres, er aktuell for likestillingsdebatten på Sørlandet.

— Jeg tror at både kvinner som velger å være hjemme, og kvinner som velger å jobbe settes i bås. Det er en ubehagelig følelse, og det er nok derfor vi får disse frontene som forsvarer hvert sitt ståsted. Jeg tror at det er viktig å tenke over hvordan man setter både menn og kvinner i bås, og hvilke konsekvenser der får, sier Hindsbo.

Reelle valg

Hun påpeker at det er helt greit både å være hjemme og å jobbe mens barna er små, men at valget må være reelt.

— Dersom en familie ønsker at noen er hjemme med barna, og kvinnen gjør det fordi mannen tjener mer, da er ikke valget reelt. Det gjenstår mye arbeid med lønn og økonomi i likestillingsarbeidet.

Hindsbo mener at mange misforstår feminismen.

— Mange tror at feminisme handler om kvinner som er sinte på menn og ikke vil at andre kvinner skal være hjemme med barna sine. Det er ikke det dette handler om. Feminisme handler om valgfrihet, åpenhet og inkludering.